clear

zoeken

search

Wikipedia, deel 414: we komen als geroepen

24 februari 2009


Ik heb het stokpaard al te vaak bereden maar ik kan het simpelweg niet laten om naar een interessante posting op Read Write Web te verwijzen.

Marshall Kirkpatrick schrijft dat het aantal mensen dat informatie toevoegt aan Wikipedia aan het dalen is. En het waren er al niet zo gek veel. Ik weet niet precies op welke statistieken Kirkpatrick zich baseert maar als ik er even vanuit mag gaan dat hij gelijk heeft zit ik meteen met de vraag wat daar de oorzaak van is.
In de blogosphere wordt veel geklaagd over het feit dat de moderators van Wikipedia veel te streng zijn. En inconsequent. Over dat laatste schreef RWW onlangs ook, toen bleek dat links naar deze veelgelezen website keer op keer verwijderd worden. Misschien is dat de oorzaak.

Maar is het nu inderdaad zo dat de online encyclopedie bij een nieuwe levensfase is aanbeland en dat Jimmy Wales daarom overweegt bijdragen vooraf te gaan toetsen? Dat zou het aantal bijdragen waarschijnlijk ook geen goed doen. Het maakt Wales’ oproep aan bibliothecarissen, van een jaar geleden, wel weer interessanter:

  • Wij willen onze collecties etaleren
  • Wales ontvangt bibliothecarissen met open armen
  • Wij (sommigen onder ons) zijn dol op het controleren en structureren van informatie
  • Wales zoekt goede controleurs

Je zou toch denken dat met deze man wel een goede, wereldwijde deal valt te sluiten.

Als je de bijdrage van Kirkpatrick dan nog eens leest zie je opeens ook meer mogelijkheden voor het benutten van al die gestructureerde informatie in Wikipedia. Dan duiken wij straks op in de hitlijsten van Wikidashboard en WikiRage.

Maar goed, ik ben nooit een held geweest in optelsommen. 1+1 zal wel geen 2 zijn in dit geval.

@

4 Reacties

  1. JoG schreef:

    Grappig, dan ben ik tegen de trend in meer informatie aan de Wikipedia aan het toevoegen. 🙂

    Of zou het onderzoek alleen de Engelstalige Wikipedia betreffen? Overigens bewerk ik ook daar vaker dan voorheen artikelen.

  2. Goed dat je dat doet Joost! Gaat het dan om willekeurige onderwerpen, of leg je je toe op open source en aanverwante zaken?

    Ik denk dat hij alleen refereert aan de Engelstalig versie inderdaad, maar waarschijnlijk is de trend overal wel waarneembaar, misschien met uitzondering van landen of gebieden waar er nog niet zoveel is. In NL kan er in ieder geval nog heeeeel veel worden toegevoegd…

  3. JoG schreef:

    Vrije en open source software voert op dit moment de boventoon. Maar ik neem ook willekeurig andere zaken op. Zo heb ik onder meer een lemma over Martine Delfos toegevoegd. Aanleiding was een bespreking op tv van haar nieuwste boek op dat moment ‘Verschil mag er zijn’.

  4. Goed bezig jij! Bedankt voor de toelichting.

Reageer