clear

zoeken

search

Voortschrijdende inzichten: nog eens over Twitter

17 februari 2009


Nog geen twee maanden geleden had ik het hier over ‘De ondraaglijke lichtheid van Twitter‘. Als ik die post nu weer zou schrijven zou ik ‘m misschien wel ‘De onwaarschijnlijk lage drempels van Twitter’ noemen.

Sinds vorige week bekijk ik piepjes en antwoorden (zoiets, Erno?) in Twhirl, een klein programma dat je gewoon open kunt houden naast je browser. Zonder je echt te storen attendeert deze client je continu op bijdragen, antwoorden en wat dies meer zij. Dat geeft meteen een andere dimensie aan je twitterervaring.

Twhirl leidt er onder meer toe dat ik sneller de dialoog zoek op Twitter. Als ik naar de laatste pagina kijk, met antwoorden van gisteren, besef ik opeens hoe laagdrempelig Twitter is: ik krijg een betatip van Davied(ambtenaar 2.0) en praat met Middelburger Wilfred over de contributie van de Zeeuwse Bibliotheek. Met Ferdinand klets ik wat over het vaak gestolen boek The Catcher in the Rye. MJK is journaliste. Zij laat me nog even fijntjes weten dat WordPress beter is dan Blogger. Gerard laat desgevraagd weten hoe het met ‘m gaat. Annet en Laurent reageren op mijn vraag over Twe2. En tenslotte de mooiste van de dag: Maxime Verhagen reageert op een vraag die ik ‘s ochtends stelde.

Ik vind het heel bijzonder dat je op Twitter een minister kunt aanspreken en dan ook nog snel antwoord krijgt. Als ik me niet vergis wordt hier communicatiegeschiedenis geschreven. Of laat ik me nu verblinden door het medium en waren er voorheen ook van die laagdrempelige ingangen?

Hoe dan ook: mooi!

@

14 Reacties

  1. Joost schreef:

    …en ik werd weer op deze blogpost geattendeerd via Twitter :).
    Ik zag je vraag/antwoord met @maximeverhagen, erg leuk inderdaad om die communicatie zo aan het werk te zien. Daarnaast merk ik dat ik het ook steeds meer als een RSS-reader gebruik. Of zoals de bedenker zegt: “Twitter is hoe je het wilt gebruiken”.

  2. Erno Mijland schreef:

    Het rechtstreekse contact met een minister, een meervoudig Tour-de-France-winnaar of een landelijk bekend mediamens is inderdaad erg boeiend.

    Ik ben alleen bang dat het succes van Twitter de informatiestromen voor de betrokkenen zo snel zal doen vollopen, dat jij en ik straks weer twee van de vele niet-zo-bekende-Nederlanders zijn. Zullen de betrokkenen dan nog steeds de tijd nemen snel antwoord te geven?

    Of hebben wij tegen die tijd als pioniers van de nieuwe media alweer een nieuw instrument tot onze beschikking?

  3. schrijverdezes schreef:

    Wat EM hierboven schrijft wilde ik ook net gaan zeggen, dus dat hoeft niet meer. Of Verhagen zelf zo’n antwoord schrijft is voor mij nog maar de vraag. (En anders zou ik me eerlijk gezegd afvragen of hij niks beters te doen heeft.) Zelf kreeg ik op een vraag per mail aan Femke Halsema ook antwoord, alleen duurde het wat langer…
    Kun je Verhagen de volgende keer niet eens vragen hoeveel uur per dag hij twittert?

  4. Dat is inderdaad mooi, maar zonder groepsmanagment bij het overschrijden van een een zeker niveau zou het wel is kunnen gaan uitdraaien zoals schrijverdezes en Erno reeds vertelden. Al begin je dan wel een erg afwijkende vorm van Twitter te krijgen, die meer naar Google Moderator neigt.

    Maar het zal vermoedelijk nog niet zo snel gebeuren al was het maar vanwege de digitale kloof, ongeletterdheid, het wat twitter juist is en wie je er zoal op terugvind. Heel wat factoren die ervoor zorgen dat de groep relatief overzichtelijk blijft.

    Iets dat snel zou kunnen veranderen als het langs een populair outlet word bekend gemaakt en je vlot kan worden bijgeschoold via een samenwerkingsakkoord tussen bibliotheken, scholen en opleidingscentra bijvoorbeeld.

    Wel jammer dat het allemaal zoveel tijd vraagt en je ergens de knoop moet doorhakken van je wel nog volt. Het zou wel leuk zijn als je dat als je dat als job zou kunnen hebben, maar dat lijkt mij redelijk onwaarschijnlijk te zijn.

  5. @ Joost: er zijn veel toepassingen denkbaar inderdaad. Ik kom steeds opmerkelijkere tegen…

    @ Erno: dat vroeg ik me inderdaad ook af: als platformen groot worden verandert er veel. Ik durf geen voorspellingen te doen over weer nieuwe toepassingen. Ik denk alleen wel dat het meer en meer geïntegreerd en geautomatiseerd gaat worden.

    @ Schrijver: het is Verhagen zelf. Hij heeft ook een aantal twitteraars op zijn werkkamer uitgenodigd om dat te bewijzen. Gisteren antwoordde hij dat hij 80 uur per uur werkt. De tweets komen tussendoor of achteraf.

    Hoeveel hij twittert kun je zo zien, op Twitter zelf.

    @Benoit: Die tijdsinvestering blijft een keuze die keer op keer terugkomt. Wat doe je wel en niet? het zal voor iedereen weer anders liggen…

  6. schrijverdezes schreef:

    In elk geval weet ik weer even waarom ik nooit op het CDA stem…

  7. festina lente schreef:

    Wat was eigenlijk je vraag aan de minister van BuZa en wat het antwoord? Of is dat geheim 🙂

  8. Ik vroeg hoeveel uur hij gemiddeld werkt in de week. Hij dacht een uurtje of 80. Die vraag kwam weer voort uit een discussie over een andere minister (//www.zbdigitaal.nl/2009/02/over-ronald-plasterk.html)en mijn onbegrip over het feit dat mensen zo makkelijk roepen ‘hebben ze niets beters te doen?’ als ministers veel op openingen zijn, of tussen de bedrijven door twitteren.

    Die mensen werken harder dan menig Nederlander…

  9. schrijverdezes schreef:

    Ik riep dat inderdaad (zij het zachtjes) en nu ik een hele serie van de twitterberichtjes van Verhagen heb doorgelezen (inderdaad, ik heb niks beters te doen), denk ik het nog steeds. Natúúrlijk mag die man ook ‘leuke dingen ter ontspanning’ doen, maar het gaat erom dat hij ze in dit geval doet als minister, dat is voor mij het verschil. Van een minister verwacht ik enig niveau en dat hebben zijn twitterpostjes in mijn ogen niet. Zou je wat hij schrijft ook volgen als hij geen minister was? Ik denk het niet. Ministers horen zich niet populair te maken met praatjes maar met beleid. Het spijt mij…

  10. riah schreef:

    Handig, dat Thwirl dingetje. Dank voor de signalering.

  11. @ Schrijver: dat hoeft je niet te spijten hoor. Feit is dat er door veel mensen altijd wordt geroepen dat de politiek zo ver van het bed is. Ik vind dat dit een politicus een menselijker gezicht geeft en zijn bezigheden transparanter. Natuurlijk zit daar ook iets populistisch is in maar kijk dan voor de lol eens naar al die politici op televisie en elders: dat gaat ook meer over de mensen zelf dan over hun beleid, dat blijkt iedere verkiezing opnieuw.

    Ik ben geen cda-fan, integendeel, maar ik vind het wel interessant dat deze minister is te vinden waar een ‘deel van de gebruikers zit’ (zoals we dat dan zeggen in de bibliotheekscene)

    @ Riah: graag gedaan!

  12. schrijverdezes schreef:

    Natuurlijk is het interessant, ‘communicatietechnologisch’ gezien. En ik weet, zelfs al kijk ik zelden televisie, ook wel dat het vaak meer om de personen dan om hun beleid gaat. Dat vind ik nu juist zo treurig. Deze man wordt betaald om beleid te maken, niet om mij te laten weten wanneer hij trek heeft in een biertje. Dat iemands bezigheden transparanter worden van af en toe een twitterpostje, lijkt mij onzin. Maar laat ik erover stoppen, het lijkt wel zondag…

  13. Dat is misschien maar het beste ja. We gaan het hier niet over eens worden…

  14. schrijverdezes schreef:

    Op naar het volgende meningsverschil!

Reageer