clear

zoeken

search

Nieuw vakblad: Digitale Bibliotheek

11 februari 2009


Het is niet mijn gewoonte veel reclame te maken op ZB Digitaal. In ieder geval niet bewust. Voor een nieuw vakblad waar ik zelf aan mee ga werken maak ik echter -op eigen initiatief en dus vrijwillig- graag een uitzondering. Het persbericht spreekt voor zich:

Begin maart verschijnt het eerste nummer van de Digitale Bibliotheek

In het eerste nummer van het nieuwe vakblad Digitale Bibliotheek gaat hoofdredacteur Karolien Selhorst, onder meer, op zoek naar het geheim achter het succes van Europeana, het Europese portal dat toegang geeft tot ruim twee miljoen gedigitaliseerde culturele objecten.

Johan Oomen, hoofd R&D bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zal het hebben over ‘Video Active: Europese televisiegeschiedenis online’, een baanbrekend initiatief dat wordt ondersteund door het eContentPlus programma van de Europese Commissie.

In een interview met Lourense Das (Meles Meles) wordt nagegaan wat FacTotem 2.0 – dat onlangs bekroond werd met de NOT Innovatieprijs 2009 – betekent voor de hedendaagse schoolbibliotheek.

In elk nummer van Digitale Bibliotheek kunt u ook terecht voor een aantal vaste waarden. Eén daarvan is Edwin Mijnsbergen (ZB Digitaal), die in zijn column de grenzen aftast van online privacy. Michael Stephens (Tame The Web) en Jan Klerk (Jan Tweepuntnul) zullen in de vorm van een ‘open dialoog’ ingaan op diverse aspecten van bibliotheekmanagement.
Dat en nog veel meer zoals recensies, trends en ontwikkelingen inzake de digitale bibliotheek kunt u verwachten in het eerste nummer van Digitale Bibliotheek.

Het vakblad Digitale Bibliotheek heeft een indrukwekkende redactieraad die de (hoofd)redactie met raad en daad terzijde staat: Edwin Mijnsbergen (Informatiespecialist Zeeuwse Bibliotheek), Gerard Bierens (Library developer Fontys Hogescholen en trainer/blogger), Jan Klerk (Manager Backoffice Stadsbibliotheek Haarlem), Laurent Meese (Bibliothecaris Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen), Jan Braeckman (directeur Bibnet), Peter van Eyck (manager Bibliotheek.nl a.i. Vereniging Openbare Bibliotheken), Harriet de Man (Productmanager Document & Data Services TU Delft Library), Jan Van Hee (eigenaar Maarifa), Lourense Das (Meles Meles), en Margot Blikman (Senior Deskresearch manager JRB).

De website van Digitale Bibliotheek gaat eind februari online.

Wie een jaarabonnement neemt op Digitale Bibliotheek – € 49 (digitaal) of € 89 (print&digitaal) excl. 6% btw – wordt automatisch lid van de Essentials Community. Leden van deze community krijgen bovenop eventuele andere kortingen 20% korting op de deelnameprijs van alle door Essentials georganiseerde congressen, workshops en masterclasses.

Abonnement aanvragen via info@essentials-media.nl

@

Foto: Shanachietour

5 Reacties

 1. Er beweegt daar weer wat in Nederland. Alvast een proficiat met de column en je redactieplaats. Ik ben wel is benieuwd wat dat gaat worden. Van waar is eigenlijk de gedachte om een nieuw vakblad te maken gekomen?

 2. Dank Benoit.

  Het is een wat langer verhaal maar er is nog wel een leemte: bibliotheekblad schrijft meer over bibliotheekontwikkelingen in algemene zin, IP trekt het breder dan bibliotheken en IK Magazine (ook van essentials) wil zich weer meer op Kennismanagement richten.

  Zie ook

  //bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/tijdschrift-digitale

  //bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/tijdschriften-maken-of-een

  en

  //bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/tijdschrift-digitale-1

 3. Astrid schreef:

  Daar gaat onze goeie intentie met MediaCoach… Nou ja, we hebben de scholen nog.

 4. Coëxistentie kan heel goed toch? // Collectie is ook een mooie aanvulling op bibliotheekblad, vind ik.

 5. Dag Benoit,

  Het idee komt van mij (ik ben ook hoofdredacteur). Ik wil ook Vlaanderen betrekken bij het tijdschrift, dus kom maar op met die best practices.

  Groetjes, Karolien

Reageer