clear

zoeken

search

Ik wil aanrechtsubsidie!

13 februari 2009

Ik mag dan wel geen ZZP’er zijn: ik sympathiseer wel met ze. Nu de politiek weer loopt te mekken over het toenemende aantal ZZP’ers vraag ik me alleen maar af of zij zich wel eens afvragen hoe het toch komt dat zoveel mensen kiezen voor zelfstandig werken?

Die anderhalve rug per maand verdien je met zelfstandig klussen in een week. Je blijft gevrijwaard van oeverloos overleg en grijs gedrag om je heen. Omdat je het ook voor jezelf doet werk je harder.

En zo slecht doen die zzp’ers het toch niet in de economie. Ze hollen het sociaal stelsel uit? Gek zeg. Ze mogen er ook geen beroep op doen.

Ik heb vorig jaar ook bijgeklust. De hoogte van de belastingaanslag die ik een paar weken geleden ontving ervoer ik bijna als een straf. Maar laten we daar maar niet over lullen. Mensen die daar over klagen zwaaien we gewoon netjes uit, als ze verhuizen naar het Zuiden.

In Nederland doen we dat anders. Daar houden we vast aan de aanrechtsubsidie. Respect voor de hoeksteen hoor, maar sjeez: verleg de aandacht nu eens naar dingen waar je echt op kunt bezuinigen.

Kunnen al die bureaucraten ook meteen eens iets gaan doen voor de kost. Als ZZP’er bijvoorbeeld…

and oh as yes, the sky did turn to night
i shield my eyes and hide from the bright of day
and cast the stone, deep into the field of man
and hide in shame and low the flag, raised in vain
and close my mind to this lost day
and shield my body with ferns of grey
and ask no more of life unsaved and smile no more,
and lay here scaved become the tombstone of my grave

Flux of Pink Indians

@

2 Reacties

  1. Er is inderdaad reden genoeg om voor zo’n statuut te kiezen. De verwante voorwaarden zijn al erg motiverend op zich. Zeker als je de andere (nog net niet the dark side) hebt meegemaakt.

    Als je dan wat harder werkt omdat je meer zou willen verdienen wordt dat dan nog is afgestraft door dat nogmaals extra zwaar te belasten. Het lijkt haast alsof het systeem ontradende bedoelingen heeft.

    Misschien moeten de mensen die spreken van een switch naar het belasten van je gebruik wel is wat ernstiger aanhoord worden.

    Het is net hetzelfde als bij de erfennissen waar je nogmaals belastingen moet gaan betalen voor iets waarvoor die reeds door anderen betaald zijn. In Frankrijk zien ze dat ondertussen gelukkig al anders, maar waarom voeren ze zulke maatregelen hier ook niet door?

    Je zou van al die bloedzuigende factoren toch al snel een punthoofd krijgen.

  2. Tsja, betalen naar daadkracht wordt het genoemd, maar in de praktijk is het allemaal toch een beetje anders….

Reageer