clear

zoeken

search

GS over digitale overbelasting

10 februari 2009

Vaste lezers van ZBD weten het: de steeds korter wordende aandachtsspanne van mensen kan als thema altijd rekenen op mijn aandacht. Ik vind het een even boeiend als belangrijk verschijnsel. Toen ik gisteravond licht vermoeid, dus in razend tempo, de Netvibeskoppen snelde, kon ik het niet laten om even te klikken op de kop van GS: Digitale overbelasting koekenpannen onze hersenen.

Ik dacht even dat het aan mijn vermoeidheid lag, maar toen ik mijn ogen had uitgewreven zag ik dat het er echt stond. Ik klikte nogmaals door en leerde dat het ging om een met Google Translate vertaalde tekst uit Wired: Digital Overload Is Frying Our Brains.

Met een schaterlach nam ik afscheid van de dag. Ook al omdat GS er nog een lachschepje bovenop deed. Speciaal voor het publiek van nu vatten zij het artikel samen:

Dankzij bloggen, sms-en, twitteren, last.fmen, poken, swaffelen, geomappen, pr0nsh4r3n -of hoe al dat crossmediale socialmedia hubbing ook maar heet- ontwikkelt de mensheid een attentiespanne van NUL en de creativiteit neemt met een factor 100 of zoiets af. De digital overload heeft desastreuze gevolgen voor de mensheid. [Bladiebla. Skip skip. Fast Forward. TuutTuut:]

Helder toch?

@

7 Reacties

 1. Wat al eerder gezegd werd over boeken, strips, kranten, tv en nu ook het internet is niet echt nieuw. Het lijkt mij vooral straf hoe dezelfde onzin met zulke vaste regelmaat kan herhaald worden voor elke nieuwe vorm. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat dat niet effectief het geval kan zijn voor sommigen. Want over de schreef gaan is van alle tijden. Maar het internet bied net zo’n diversiteit dat de kans daarop heel wat kleiner wordt. Omdat je korte aandachtspanne moet samenwerken met je lange om alles te kunnen blijven volgen.

 2. schrijverdezes schreef:

  ‘Dankzij bloggen, sms-en, twitteren, last.fmen, poken, swaffelen, geomappen, pr0nsh4r3n -of hoe al dat crossmediale socialmedia hubbing ook maar heet-‘
  Is dit zo’n rijtje van ‘wat hoort er niet bij’?
  Dan weet ik hem!

 3. @ Benoit: er is altijd wel iets dat de schuld krijgt inderdaad, maar het aanbod van informatie is nu wel groter dan ooit natuurlijk. Het wordt er niet minder op, zeg maar.

  @ Schrijver: bloggen?

 4. schrijverdezes schreef:

  Ha, die is leuk! En er zit ook eigenlijk wel iets in, maar ik bedoelde die ene niet-digitale, nl. swaffelen, of is daar ook een digitale variant van?
  (Herinner je je Fokke&Sukke die met de kerst lekker thuisbleven: gourmetten en swaffelen? Prachtig vond ik die.)

 5. Die digitale variant is er vast wel inderdaad 🙂

  Die F & S heb ik gemist.

 6. schrijverdezes schreef:

  Het heeft even geduurd, maar tot mijn genoegen heb ik hem ergens voor je gevonden: nl. hier. Hij verscheen in de krant toen het woord net als wvhj was gekozen.

Reageer