clear

zoeken

search

Filesharers treden uit anonimiteit

19 februari 2009


Chillen is de balsem voor een drukbezet hoofd. Het is belangrijk om je zo nu en dan even over te geven aan dingen waar je eigenlijk helemaal niets aan hebt. Voor de een bestaat dat chillen uit het netjes seizoensklaar maken van de tuin, voor de ander is het sport of een avondje Dansen met sterren kijken.

Ik heb deze week al menig avonduur weggechilled met het kijken naar het eerste seizoen van Prison Break. Televisie kijken doe ik maar zelden maar ik vind het wel aardig om af en toe zo’n Amerikaanse serie te kijken. Die series blinken niet uit door overtuigend acteerwerk of geloofwaardige plots, maar zijn wel lekker spannend. Steeds als je een DVD met vier afleveringen hebt gekeken ben je geneigd de volgende ook meteen in de speler te schuiven.

Ik had de serie al eens gedownload maar besloot ‘m desondanks te kopen, voor 40 euro. Dat is best veel geld voor zes dvd’s die je waarschijnlijk maar een keer kijkt, maar ik had er gewoon zin in. Een groot voordeel is dat alle reclames uit de serie zijn weggeknipt. Een nadeel is echter dat je 24 keer de aftiteling en een korte trailer in beeld krijgt. Ronduit irritant is dat je ook nog eens 24 keer zo’n filmpje krijgt te zien dat je vermanend toespreekt. “Downloaden is diefstal”, iets van die strekking.

Ben je eindelijk eens zo vriendelijk om te betalen voor multimedia, krijg je zoiets. Op die manier verdwijnen je klanten wel naar de achterbuurten van het web ja.

Maar de achterbuurten zijn ook niet meer wat ze geweest zijn en laten een opmerkelijke ontwikkeling zien: filesharers treden uit de anonimiteit. Op Filesharer.org zijn inmiddels meer dan 900 vrijwillig geplaatste ‘mugshots’ te vinden van downloaders. Daar zitten ongetwijfeld ook veel nepfoto’s tussen, maar toch: het is voor het eerst dat ik zoiets zie gebeuren. Tot voor kort zat de angst voor hoge boetes van organisaties als de RIAA er nog flink in. Het proces tegen de Pirate Bay roept kennelijk emoties op die die angst doen vergeten.
‘You’ve got the wrong guys” is het motto. De mensen achter filesharer.org stellen dat als The Pirate Bay vervolgd wordt, wij allemaal criminelen zijn. Of de Zweedse piraten ook daadwerkelijk vervolgd zullen worden is nog maar de vraag. Een officier van justitie snapt de technologie achter het netwerk niet eens. Die onwetendheid heeft grote gevolgen.

Er zijn overigens ook filesharers die echt beroemd zijn. aXXo is zo’n filesharer. Op Idealize lees ik dat er zelfs een film over deze persoon gemaakt gaat worden. AXXo wordt een ster.

Je voelt het aan alles. Copyright is ten dode opgeschreven. De ketens worden verbroken. Downloaders voelen zich Geuzen, piraten wanen zich Robin Hood.

De ontwikkelingen raken in een stroomversnelling. Het centrum gaat het niet houden.

@

8 Reacties

  1. Tippie: als je nou klaar bent met prisonbreak mag je gerust Lost een keer van ons lenen hoor. Liggen nu bij Ger maar die serie is ook echt top. Nu al in seizoen 5 en wordt steeds verslavender!!

    grt
    Ali

  2. Daan schreef:

    Typisch, in huize Blogparty staan inmiddels 10 seizoenen van Frasier (slotseizoen 11 wordt binnenkort in Londen gekocht want met de huidige koers van de pond is de prijs een lachertje) dus het gevoel van blijven kijken ken ik wel. Maar wat mij opviel was juist het achterblijven van die irritante waarschuwingen etc. en toch is het ook een Amerikaanse product. Zou dat per serie verschillen? De stichting Brein kan in ieder geval iets leren van deze DVD’s.

    Oh ja, Frasier was stamgast bij Cheers en kreeg daarna een eigen serie. Zie //en.wikipedia.org/wiki/Frasier

  3. boesje schreef:

    hela pikketanisfan,

    misschien kun je anders eens overstappen naar de geweldige serie van Inspector Frost. Die geweldenaar van een Jack Frost heeft tenministe afleveringen van minimaal 1 uur en 40 minuten. En wat kost dat dan. Nou een seizoen heb je al vanaf 15 euro op ebay. Dus houopscheiuit met je geklaag. 100 krekels in je huis, dat is pas reden tot klagen.

    Ik ga je zien ………

  4. Nat schreef:

    Mag je van mij de Soprano’s lenen… 😉

  5. @ All: het wordt hier nog een ruilbeurs, mooi werk!

    Van lost heb ik ook nog een box liggen, maar die verloor ik uit het oog bij dvd 4. Je moet het in een keer kijken is wel de les.

    Aan die andere hoop ik ooit ook nog eens toe te komen….

  6. Eerste stappen richten het opheffen van een zoveelste publiek taboe?

    En dat ruilen lijkt mij wel een leuk idee 🙂
    Worden er eigenlijk nooit marathons met tv-reeksen gehouden?

  7. maartje schreef:

    Interessant dit. Toevallig ben ik op dit moment veel met dit soort dingen bezig – delen en samenwerken met mediabestanden op het net – voor een onderzoek en hoorde gisteren voor het eerst ook van aXXo. Jouw blog biedt ook veel nieuwe inspiratie; ik maak er dankbaar gebruik van!

  8. @Benoit: zou mooi zijn als het inderdaad van zulke stappen zouden blijken te zijn!
    Die marathons zijn misschien best aardig voor in de bieb…

    @ Maartje: dat is leuk om te lezen. Dank je.P2P heeft altijd mijn belangstelling. Ik schrijf er regelmatig over. Als ik je nog eens kan helpen met bronnen of oude posts hoor het graag.

Reageer