clear

zoeken

search

Exit Facebook

21 februari 2009


Met de vermeende trend Defriending heeft het niets van doen. Met de privacy-aspecten van het netwerk evenmin. Ook niet met het claimerige gedrag.

Ik ben gewoon klaar met Facebook en heb daarom zojuist mijn account gedeactiveerd. Ik vond het netwerk vooral interessant omdat er zoveel mogelijk is met toepassingen van derden. Het feit dat Facebook internationaal bekend is, is ook een voordeel.

Maar een mens verzuipt in al die toepassingen en voor mij gold dat ik eigenlijk nooit actief gebruik maakte van mijn account.

Snoeien dus. Ik gooi MySpace er ook meteen maar uit, dat is ook zo’n netwerk waar ik nooit iets mee doe.

Kudos voor Facebook trouwens omdat je gewoon kunt deleten binnen je instellingen. Op menig website wordt het vertrekken je een stuk lastiger gemaakt.

@

Foto

25 Reacties

  1. Librarian.be schreef:

    Al die netwerken die je moet onderhouden of die je uiteindelijk nauwelijks nog gebruikt, het is inderdaad een probleem. Daarom probeer ik mezelf ook wat in te perken en niet bij alles aan te sluiten wat de kop opsteekt.

    Facebook boeide mij een hele tijd niet, maar uiteindelijk heb ik toch een account aangemaakt. Voor mij is Facebook een netwerk met een erg grote penetratiegraad en dat maakt het zo interessant. Maar ik gebruik Facebook eerder professioneel dan persoonlijk. Ik begrijp dat ik daarmee afwijk van de norm. Maar uiteindelijk moet ieder voor zichzelf beslissen hoe hij een sociaal netwerk gebruikt en wat voor interessants hij er uitpikt.

    Ik heb niet de indruk dat de “information overload” voor mij nog is toegenomen sinds ik sociale netwerken gebruik. Integendeel… ik zie beter waar anderen mee bezig zijn en dat vergemakkelijkt het maken van keuzes (waarmee ik niet wil zeggen dat ik een meeloper ben).

  2. Mike's Webs schreef:

    Het was jaren een crime om van Hyves af te komen. Tegenwoordig gaat dat iets makkelijker, al behandelen de mensen van Hyves je nog vaak alsof je iets heel geks doet als je genoeg hebt van al hun onzin. Ik schreef er bij het deleten van mijn account een column over die nogal heftige reacties losmaakte.

  3. Natalie schreef:

    Ik heb daar zelf nog wel een account, maar gebruik het passief. Ik log eens in de paar maanden in om te zien hoe het met mijn internationale vrienden is; want dát is de meerwaarde om het toch te behouden. Voor mij althans.

  4. @ Librarian: dat de netwerken veel zaken overzichtelijker maken ben ik helemaal met je eens. Maar juist bij Facebook ervoer ik dat niet echt, al moet ik daar wel bij aantekenen dat ik me er ook nooit echt in heb verdiept. Als het me ooit nog van pas komt kan ik altijd nog terugkeren. Het is voor iedereen weer anders inderdaad…

    @ Mike: dat zijn inderdaad pittige reacties die je kreeg. Op Hyves kun je ook veel aanmerken. Ik zie ook steeds vaker dat er contacten verdwijnen daar. Ik ben niet dol op de navigatie van hyves en vind dat ze wel meer kunnen doen met externe toepassingen, maar voor de rest heb ik er toch veel plezier van. De ene keer wat passierver dan dan de andere keer, maar toch…

    @ Natalie: dat is wel een goed punt natuurlijk.

  5. Gelukkig heeft hyves je grote schoonmaak overleefd 🙂 Ik gebruik Facebook ook erg weinig. Alleen voor buitenlandse contacten eigenlijk, want die gebruiken weer geen hyves. Ik ben benieuwd of uiteindelijk twitter weer facebook gaat vervangen. Ah well we’ll see

  6. Wim Keizer schreef:

    Oei, zit ik net op Facebook (jaren te laat natuurlijk, voornamelijk om foto’s van familie in het buitenland te bekijken, stopt ons aller vriend Edwin er al weer mee! Alles kakelt, kwaakt, kwekt, leutert, twittert, zwamt en zwatelt….argumenteert, betoogt, debatteert, deelt mede, fotografeert, verhaalt en vertelt – maar waar moet je zijn om een beetje eigentijds te blijven?

  7. Jeroen schreef:

    Tja… ik heb het al jaren gehad met dingen als carnaval, discotheken en andere fysieke plekken waar mensen “socializen” door zich kapot te zuipen, roken en te snuiven. Van die fysieke social netwerk plekken heb ik dan genoeg.

    Om even net zo paranoïde te praten over dingen als je doet met hyves en facebook. Ik zie die virtuele omgevingen en de fysieke omgeving ook niet zo gescheiden. Alsof je geen “echte” leven hebt als je veel op Hyves zit.. of geen hyves nodig hebt omdat je je vrienden ook wel in de fysieke werkelijkheid soms ziet…come on. In tegendeel. Voor mij versterken die realiteiten elkaar.

    Waar ik meer moeite mee heb met Facebook is hun respectloze houding tegenover hun leden en de content die ze vrijgeven. Bij hyves de manier hoe je je af moet melden (zoals je al omschreef) en soms gedwongen word om bepaalde software te gebruiken.

    Maar ja ieder zijn keuze hoe hij zich sociaal wilt gedragen. Ik heb al die zuip en snuif schuren niet nodig in de “fysieke wereld”. Ieder zijn ding zeg ik maar. Dat maakt de wereld ook mooi.

  8. schrijverdezes schreef:

    @ Jeroen,
    Ik las je reactie en klikte, nieuwsgierig geworden, door naar de achterliggende site (of het achterliggende blog) en vond
    ‘Leven en opgroeien in een gemedialiseerde maatschappij’.
    Is in zo’n gemedialiseerde maatschappij volgens jou correct spellen achterhaald? Het kan me niet echt schelen, maar ik zou het wél graag willen weten.

  9. Jeroen schreef:

    @schrijverdezes Nee hoor! Ik sta open voor je feedback. Met deze post van je kan ik zo weinig. Daar leer ik niks van.

    Waarom wil je het zo graag weten? Heeft het überhaupt iets te maken met deze blogpost? Over sociale netwerken? Of met een gemedialiseerde maatschappij? Waarom begin je hier over?

  10. schrijverdezes schreef:

    @ Jeroen,
    Ik was even gaan eten en dacht daarna: ik moet dat chagrijnige stukje maar snel weghalen, maar je was me voor met je reactie, dus nu moet ik het uitleggen. Ik was benieuwd naar wie je was, klikte door en las deze zin: ‘Een tijdje geleden (…) bracht de Stichting Mijn Kind Online een onderzoeksrapport uit die het spelen van spelletjes op sites als spele.nl door kleine kinderen ter discussie stelde (…)’ en ik dacht: weet er nou tegenwoordig echt niemand meer wat goed Nederlands is? (Het is nl. ‘een rapport dat’ en niet een rapport die’. Verder is het ‘bronvermelding’ en niet ‘bron vermelding’ en het ‘snijvlak van nieuwe media en onderwijs’ i.p.v. ‘het snijvlak met nieuwe media en onderwijs’.) Dit gevoegd bij wat ik kort daarvoor bij minister Plasterk las was me even teveel. Sorry!! De combinatie van ‘leven en opgroeien’ met onzorgvuldig taalgebruik zat me even dwars, maar ik realiseer me dat dat vooral een gevolg is van mijn gevorderde leeftijd. Excuses!
    Maar dit is dus de ‘feedback’: als je door iedereen gehoord wilt worden is het de moeite waard te investeren in correct taalgebruik.
    Groet, schrvrdzs

  11. @ Wilma: Hyves zal ik er niet zo snel uitgooien denk ik….maar dat de netwerken van nu alweer snel ingehaald zullen worden betwijfel ik niet.

    @ Wim: ik denk dat je vooral daar moet zijn waar je jezelf prettig voelt. Als het maar RSS genereert, dan maak je het de lezers of vrinden ook gemakkelijk 🙂

    @ Jeroen: in het echte leven is het nog veel lastiger om je abonnementen op te zeggen. Dat vind ik tenminste wel.

    Als je op een gegeven moment miljoenen gebruikers hebt wordt het lastig om iedereen nog te behagen. Willen de initiatiefnemers geld verdienen? Een groot netwerk blijven. Ze weten allemaal dat een ‘shake-out’ ook op de loer ligt….

    @schrijver: er zijn van die weken…

  12. Jeroen schreef:

    @schrijverdezes Bedankt! Daar heb ik meer aan. Ik zal je punten meenemen en de tekst verbeteren.

    Uiteraard is het de moeite waard te investeren in “goed taalgebruik”. Voor geschreven tekst denk ik dat jij daar net iets gevoeliger en beter in bent dan mij. Zou mooi zijn als je dat positief kan inzetten en uitdragen. Met ergeren aan teksten van anderen schiet je weinig op. Als mensen wij willen corrigeren, vind ik dat prima. Echter zit ik er niet zo te wachten op berichtjes waarin geklaagd wordt over “de taalgebruik van de jeugd tegenwoordig”.

    Aan mijn kant erger ik mij vaak aan het slechte beeldtaal die ik vind in de nieuwe media. Besteedt er dan niemand aandacht aan correcte visuele communicatie? Een deel en vorm van de geletterdheid die steeds belangrijker voor ons gaat worden.

    Ieder zijn of haar talent. Draag dat lekker positief uit en dan leren wij van elkaar. Ik waardeer je correcties. Helaas lukt het me niet om elke tekst te laten controleren door de tekstschrijver en journalist die mij hierbij helpt. Dus het is fijn dat je dit voor mij er uit hebt gepikt. Echter heeft het geen zin om bij elk klein foutje een geïrriteerd bericht achter te laten. als je door iedereen gehoord wilt worden, is het de moeite waard om jouw waarde positief uit te dragen. Dat is de feedback van mijn kant.

    Ik zou het in overweging kunnen nemen om de volgende keer in videoformaat te gaan bloggen als ik dit vaker ga horen.

    Daarbij.. bedenk dat een taal evolueert door allerlei wijzigingen en geaccepteerde fouten. Om een voorbeeld te noemen van zo’n acceptatie: “Ik hou van Holland”. 😉

    Verder zeg ik over bovenstaande: “taalvauten foorbehauden”

  13. Karla schreef:

    spijtig, gelukkig blijft de blog wel staan tussen de networked blogs, alleen de auteur hiervan is nu anoniem. Voor mij is facebook een ware ontdekking, met geweldig veel mogelijkheden zowel professioneel als privé. Ontdek het allemaal pas, heb voordien nooit deelgenomen aan een ander sociaal netwerk en hoop dat het niet te snel voorbijgaat, want er kruipt toch heel wat tijd en werk in. Merk dat ook veel jongeren de overstap van netlog naar facebook aan het maken zijn

  14. Karla schreef:

    nog vergeten te zeggen: ik heb wel gemerkt dat als je je bijvoorbeeld over een maand bedenkt en je account bij facebook opnieuw activeert, al je vroegere vrienden, favoriete pagina’s enz terug verschijnen, tenzij je ze natuurlijk allemaal verwijderd hebt voordat je je account afsloot

  15. schrijverdezes schreef:

    @ Jeroen,
    Je hebt natuurlijk helemaal gelijk: iets positief uitdragen is veel beter dan gaan chagrijnen. Als je ooit een tekst hebt waarvan je wil dat hij gecorrigeerd wordt, dan doe ik dat graag voor je; is dat wat om het een beetje goed te maken? (Mijn g-mailadres staat op mijn blog.)
    Video i.p.v. tekst heeft m.i. als bezwaar dat je sommige mensen dan helemaal niet meer bereikt.
    Fatsoenlijk spellen is niet zozeer een talent, maar iets dat er vroeger op school als reuze belangrijk werd ingestampt en dat tegenwoordig van ondergschikt belang lijkt te zijn. Daar kan ik maar moeilijk aan wennen… Met ‘de jeugd van tegenwoordig’ heeft dat niet zoveel te maken, meer met ‘het onderwijs van tegenwoordig’.
    Interessant wat je schrijft over slechte beeldtaal. Kun je een voorbeeld geven?
    Wat is er mis met ‘ik hou van Holland’? Moest dat vroeger ‘ik houd’ zijn? Wist ik niet eens, zo zie je maar.
    Groet van een lichtelijk beschaamde schrvrdzs
    p.s. Dat taal evolueert ben ik met je eens.

  16. schrijverdezes schreef:

    @ Edwin,
    Nou dacht ik dat het zich nog tot dagen beperkte, maar het zijn blijkbaar al weken… Waar moet dat heen?

  17. Jeroen schreef:

    @schrijverdezes Dank je! Ik zal dat onthouden. Ik zal je blog in mijn reader zetten.

    Het zou kunnen dat vroeger goed spellen een grotere waarde had in het onderwijs dan tegenwoordig. Zo heel vreemd vind ik dat eigenlijk ook niet. Of ik er achter sta is wat anders, maar laat ik het zo zeggen dat het onderwijs van vroeger niet meer toereikend lijkt te zijn is voor de toekomst. Je ziet nu dus allerlei bewegingen om er een goed balans in te vinden. Competentie gericht leren en dergelijke. Vaak is die balans er nog niet.
    Het kan ook wel zo zijn dat tekst een andere functie en manier van gebruiken krijgt dan vroeger.

    Voorbeelden van beeldtaal; ik kan als fotograaf verwijzen naar foto en videomateriaal die door de “onderlaag” wordt geproduceerd. Uiteindelijk zal dit verbeteren, maar ik zou het niet gek vinden als jongeren visuele communicatie leren en leren hoe ze beelden moeten “lezen en schrijven”. Ook in het kader van “mediawijsheid” en visuele geletterdheid zou dit passen. Gelukkig zijn er scholen die dit nu goed oppakken. Jongeren van nu komen veel vaker en eerder met beeld in aanraking dan lezen en schrijven.

    Ik moet er even voor zoeken, maar een oud-studiegenoot heeft mooie stukken geschreven over “the end of text”.

    Volgens mij ga ik nu wel echt offtopic voor deze blogpost. Excuses daarvoor.

  18. schrijverdezes schreef:

    Mijn schuld!
    En bedankt voor de info.
    Dat e-mailadres staat er overigens niet zichtbaar merkte ik, maar is mijn ‘naam’@gmail.com.
    Je hoeft mijn blog er niet voor te gaan lezen hoor… Het aanbod blijft gewoon geldig.

  19. @Karla: er valt veel in te ontdekken gelukkig, het is vooral een kwestie van keuzes maken. Ik weet niet eens meer precies bij hoeveel verschillende netwerken ik sta ingeschreven maar het zijn er nogal wat. In de loop van de jaren heb ik er heel wat uitgeprobeerd. Ik heb er zelfs nog een bij Superdudes/sugababes, omdat ik wel eens wilde weten wat zich daar allemaal afspeelt (//www.zbdigitaal.nl/2007/03/jongeren-over-de-bieb-sugababes-en.html)

    Na het opzeggen klikte ik inderdaad per ongeluk op automatisch inloggen en werd de account weer geactiveerd. Een soort sluimerstand. Weet je hoe lang ze dat op die manier bewaren?

    @schrijver & Jeroen: prima hoor, zulke discussies. Het is interessant, die visuele geletterdheid. Is bijzonder relevant in dit tijdperk. Ik vond het ook een mooi vak op de aIDM-opleiding. Moestean we foto's helemaal analyseren. Je kunt er op bijzonder veel manieren naar kijken (en op evenveel manieren interpreteren…)

  20. R.I.P. Facebook Edwin.
    Het is inderdaad wel sneu om te moeten kiezen, maar anders is het wel heel snel onoverzichtelijk.

  21. Fred Zelders schreef:

    N.a.v. “Na het opzeggen klikte ik inderdaad per ongeluk op automatisch inloggen en werd de account weer geactiveerd. Een soort sluimerstand. Weet je hoe lang ze dat op die manier bewaren?”:

    Edwin, het account wordt alleen ge-deactiveerd, maar blijft als je geen maatregelen treft altijd bestaan.

    Ze zeggen “If you deactivate your account, your profile and all information associated with it are immediately made inaccessible to other Facebook users. What this means is that you effectively disappear from the Facebook service. However, we do save your profile information (friends, photos, interests, etc.), so if you want to reactivate at some point, your account will look just the way it did when you deactivated.” … en
    “If you do not think you will use Facebook again and would like your account deleted, let us know, and we will take care of this for you. Keep in mind that you will not be able to reactivate your account or retrieve any of the content or information you have added.”

    Je moet er de nodige e-mails aan spenderen om het echt helemaal weg te laten halen.
    Stuur je verzoek naar privacy@facebook.com

    Het heeft mij een stuk of 5 mailtjes gekost en dan ben je daar ECHT weg.

  22. Bedankt voor de toelichting Fred. Dat zijn van die kleine addertjes, die nog goedbedoeld overkomen ook, maar je kunt er ook een andere uitleg aan geven natuurlijk.

  23. Daan schreef:

    Oh jee, lig je weer eens achter met het lezen van je feeds, moet je je door tig reacties worstelen 🙂 En dan komt deze als mosterd na de maaltijd vast. Facebook hou ik nog even aan, ik heb er wat verre vrienden uit fraaie verre oorden (Mauritius, Nieuw-Zeeland) mee teruggevonden, die zijn me net te kostbaar om het netwerk nu al op te geven.

  24. Ook late reacties vind ik nog altijd leuk hoor Daan. Ze rollen mijn mailbox in, dus dat worstelen is niet echt aan de orde.

    Prima als facebook voor jou nog wel een functie heeft toch? Ik ben net de ene kwijt en duik alweer in de volgende (Yammer)

  25. Daan schreef:

    Het worstelen was dan ook voor mezelf bestemd 😉

    Yammer laat ik nog even aan mij voorbijgaan maar ja, dat zei ik ook van Twitter.

Reageer