clear

zoeken

search

De CueCat: catalogiseren met een geflopte barcodescanner

11 februari 2009


Liesbeth vroeg vorig jaar of er iemand jaloers was, toen zij meldde dat Tim Spalding haar een CueCat had geschonken. Het ging me te ver om dat te beamen, maar geïnteresseerd was ik wel. Ik ben dol op gadgets die me werk uit handen nemen.

De CueCat is zo’n gadget. Het is een kleine barcodescanner, in de vorm van een liggende kat (oh ja joh?) die je met een usb-kabel op je pc aansluit. Met de scanner kun je de barcodes van onder meer boeken lezen, waardoor je deze niet langer handmatig hoeft in te voeren in catalogi als die van LibraryThing. Omdat de Cat maar 15 dollar kost besloot ik ‘m vorige week te bestellen.

Tot vandaag ging ik er eigenlijk vanuit dat dit product speciaal voor LibraryThing was gemaakt maar bij Pierre Gorrissen lees ik dat er nog veel meer mogelijk is, zij het met de nodige beperkingen.

De CueCat stamt uit de jaren negentig… en flopte hard. In het Wikipedialemma lees ik zelfs dat PCWorld Magazine de scanner uitriep tot een van de 25 slechtste technologische producten ooit.

Dat kan allemaal best zo zijn, maar ik vond het maar wat leuk dat ik de kleine kat gisteren in de brievenbus aantrof. Ik testte ‘m direct op drie boeken en die test pakte goed uit.

En weet je wat nog wel het leukste is? Je voelt je net een bibliothecaris, als je thuis je boeken zit in te voeren.

@

LT heeft nog CueCats genoeg..

14 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    De vraag is wel erg voor de hand liggend, maar ik ben de eerste:
    En, hoe valt dat nou?

  2. schrijverdezes schreef:

    Moest natuurlijk zijn: En hoe vóelt dat nou? (In mijn haast om inderdaad de eerste te zijn…)

  3. Geweldig! Heerlijk retro! Authentiek!

    🙂

  4. schrijverdezes schreef:

    Wat ben ik dáár nou blij om! Hou dat gevoel erin. Zou het iets zijn om voortaan gezamenlijk de vergaderingen mee te beginnen?

  5. papillon schreef:

    Jee, in dat geval mag je de andere boeken ook wel doen hoor… 🙂

  6. We gaan stoppen met vergaderen schrijver. Dat is dan weer net TE retro 🙂

    @ Papillon: met alle plezier ^^

  7. Daan schreef:

    Ik voel me ook net een bibliothecaresse thuis als ik op een post-it schrijf dat vriend x of y titel x of y geleend heeft
    😉

  8. Op een post-it? Heb jij geen eigen uitleenmodule dan?

    ^^

  9. Yvette Hoitink schreef:

    Ik heb er zelf ook een en heb er veel plezier van gehad. Hij is vooral handig bij het invoeren van Engelstalige boeken omdat die al heel lang een streepjescode op de kaft zetten. Bij Nederlandse boeken gebeurt dat lang niet altijd.

    Tip: Sommige Amerikaanse boeken hebben 2 streepjescodes; die op de kaft en aan de binnenkant van de voorkant. Voor Librarything moet je de tweede hebben.

  10. Bedankt voor de tip Yvette. Goed om te weten!

  11. Daan schreef:

    Haha, dat zou wat zijn. Moet eerlijk bekennen dat ik niet al te vaak materialen uitleen, ben er nogal zuinig op. Ik ben meer van de magazijnopstelling en de bijzondere collecties zeg maar 🙂

  12. Jacco schreef:

    Ik gebruik hem ook voor de bibliotheek en ben er best tevreden mee!

    Bedankt voor de tip Yvette!

  13. Jeroen Clemens schreef:

    heb hem net ook besteld. ben benieuwd hoe het gaat. hoe herkent hij Nederlandse boeken Edwin? vast even goed als wanneer je met de hand invoert.

  14. Dat gaat prima hoor Jeroen, je moet ‘m wel recht boven de barcode van de ISBN hangen en even een grote catalogus instellen als zoekbron. Die van de KB bijvoorbeeld, of van AKO/BOL

Reageer