clear

zoeken

search

BBC’s h2g2

13 februari 2009


Vanmiddag las ik een posting op Hitwise, over de explosieve groei van Twitter. Dat kun je nauwelijks nog nieuws noemen maar het onderstreept nog wel eens hoe hard het gaat met het bedenksel van Biz en Evan.

Twitter is heter dan ooit tevoren. Vanavond zag ik in de kort daarvoor geïnstalleerde desktopclient Twhirl veel verontwaardige tweets voorbij komen over de Twitterberisping die JPB gaf aan Maxime Verhagen. Die verontwaardiging is m.i. terecht. Op het bewuste fotootje was niets te zien dat het kabinet kan beschadigen en het is zoals Slijterijmeisje het zei: Verhagen weet zelf best wat wel en niet wenselijk is, op dit vlak.

Wat ik echter nog veel interessanter vond in de posting op Hitwise was die top tien van sociale netwerken in het Verenigd Koninkrijk. Het verbaasde me nogal daar een Poolse site in tegen te komen. De populariteit van Nasza Klasa zal wel iets te maken hebben met Poolse gastarbeiders daar. Ik kan echt geen andere oorzaak bedenken. Ronduit verrassend vond ik het netwerk dat op de negende plaats staat: h2g2 van de BBC.

Daar had ik nog nooit van gehoord. Op de site lees ik:

h2g2 stands for ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ – an unconventional guide to Life, The Universe and Everything. This site – the Earth Edition of the Guide – is an encyclopaedic project contributed to by people from all over the world. h2g2.com was launched in April 1999, and the BBC took over the running of the site in February 2001 as part of a drive to develop new and innovative online services.

Een gids voor het Leven, het Universum en Alles? Dat is nogal een statement!

Tijd voor een steekproef. Zou al deze informatie misschien gekopiëerd zijn uit Wikipedia? Dat lijkt niet het geval te zijn. Het lemma over de Pleiaden verschilt behoorlijk van dat van Wikipedia in ieder geval.

Als je zoekt naar informatie over Nederland wordt het verschil al iets duidelijker. Een korte beschrijving van alweer een dag in Rotterdam of een handleiding voor het ontsnappen uit een gemiddelde kleine stad in het Noorden van Nederland. Het zijn, voorzichtig uitgedrukt, merkwaardige bijdragen.

Een online encyclopedie kun je h2g2 eigenlijk niet noemen. Het is ook niet meteen wat je verwacht bij een sociaal netwerk. Toch heeft de site wel wat. De vraag is alleen wat precies…

@

6 Reacties

  1. Henk Kloosterman schreef:

    Nooit gehoord van Douglas Adams?
    //nl.wikipedia.org/wiki/Douglas_Adams

  2. Maaike schreef:

    Beste Edwin,

    Het boek (of liever de 5 boeken) Hitchhiker’s guide tot the Galaxy is in het Nederlands verschenen als Transgalactisch Liftershandboek. (In het Engels lezen is leuker!) In 2005 is het verfilmd met Martin Freeman (Arthur Dent) en Mos Def (Ford Prefect)in de hoofdrollen. Lees het boek of kijk de film, en je begrijpt waarom de site H2G2.com is zoals die is.

    vriendelijke groet,

    Maaike

  3. @ Henk en Maaike: dank. Wel van gehoord, maar nooit gelezen inderdaad. Misschien komt het er nog eens van.

  4. Janneke schreef:

    ah dat moet je echt doen. The hitchhikers guide is errug leuk. Mooie parodie op o.a. bureaucratie, kan je vast wel waarderen.

    Wat betreft de polen, dat verbaast me niet echt. Er wonen echt heel erg veel polen in the UK, niet alleen laagopgeleiden (een aiovriendinnetje van mij is pools, hoogopgeleid zijn in polen is niet bepaald makkelijk. de regering is (was?) erg conservatief). De meesten hebben een sterke band met hun thuisland en contact met elkaar houd je dan via… juist ja, een sociaal netwerk 😉

  5. @ Janneke: bedankt voor de aanvulling. Dat van die Polen in de UK wist ik niet. Learning all the time ^^

Reageer