clear

zoeken

search

Zelf widgets bouwen met Sprout Builder

06 januari 2009


In het jaaroverzicht 2008, van The Museum of Modern Betas, stuitte ik Sprout Builder, een tool waarmee je, zonder kennis van code, zelf widgets kunt maken. Nu is het maken van widgets ook goed te doen met de software van bijvoorbeeld Widgetbox maar een eerste verkenning van Sprout Builder gaf me toch de indruk dat die laagdrempeliger is.

Binnen een interface die enigszins lijkt op die van fotobewerkingsprogramma’s kun je widgets maken die je kunt voorzien van vele soorten content. Van muziek tot video, van afbeeldingen tot RSS-feeds. In een flits zie ik opeens een mooie widget voor me die ik kan gebruiken binnen Betafactor: de aanwinsten trek ik dan bijvoorbeeld uit de relevante Aquabrowserfeed van de Bibliotheek Almere (ook te vinden in de Betafactor-Vibes), desgewenst aangevuld met een bijbehorende video en blogpost. Prachtig toch? Ik ga er snel eens wat beter voor zitten want ondanks de laagdrempeligheid ben je met dit soort speelgoed toch al gauw een uurtje of 2,3 onder de pannen.

In het jaaroverzicht kwam ik ook Google Insights tegen. Over die toepassing is al veel geschreven. Dat laat ik hier dus maar achterwege. Laat ik het erop houden dat het wederom een fraaie tool is.

@

14 Reacties

  1. Jouke schreef:

    Dat is een mooie tip Edwin! Moest ik ook maar eens mee aan de slag als “widgetfreak”. Misschien dan ook bepaalde widgets te maken die wel op Hyves werken.

  2. Jouke schreef:

    Ps: Waar kan ik je widget over 2-3 uur vinden :-)??

  3. @ Jouke: moest meteen aan je denken inderdaad.
    Dat spelen komt later weer wel ๐Ÿ™‚

  4. Jouke schreef:

    (De verwijderde reactie was trouwens omdat ie eerst niet en toen 2x geplaatst was.)

    Ik heb natuurlijk meteen even gekeken, maar de site kwam zo langzaam binnen (zal door de drukte nav jouw bericht zijn natuurlijk), dat ik na 2x proberen de pogingen voorlopig heb gestaakt.

  5. biebblogger schreef:

    Bedankt Edwin voor deze post. Heb zelf ooit ook iets met Sproutbuilder gedaan(zie ons weblog //www.zbdigitaal.nl/2009/01/zelf-widgets-bouwen-met-sprout-builder.html), maar het was behoorlijk weggezakt. Ga er weer eens een kijkje nemen. Groet Romke

  6. Gerard Bierens schreef:

    Sproutbuilder is wel oke, alleen zijn de keuzes beperkt tot wat wordt aangeboden. In Widgetbox mag je eigen HTML/Javascript toevoegen, dat mag hier niet. Een zoekvenster maken voor bijvoorbeeld bibliotheek.nl ofzo lukt dus niet, heel jammer.

    Het zou ook kunnen dat ik de optie gewoon niet heb kunnen vinden, als iemand ontdekt hoe het wel kan hoor ik dat uiteraard graag.

  7. Jouke schreef:

    @Gerard: bedankt! Dan hoef ik me er verder niet in te verdiepen.

  8. @ Romke: ik had nog even gekeken in Google Blogsearch of er al over was geschreven, de toepassing is tenslotte al iets ouder, maar ik ontwaarde nog geen bibliobloggers. Op zich wel vreemd, als jullie erover hebben geschreven. Hierboven staat per ongeluk een link naar deze post…

    @ Gerard: ik zag dat ook niet zo snel inderdaad maar haakte juist af bij widgetbox vanwege al dat gerommel met code. Dat kost me doorgaans toch te veel moeite. Als het zich beperkt tot knippen en plakken vind ik het nog wel aardig…

    @ Jouke: !

  9. @ Jouke: ik kan trouwens zien wat er in verwijderder reacties stond. Die komen altijd binnen via de mail, anders is het voor mij echt niet bij te houden wie waar reageert. Op oude berichten komen ook nog regelmatig berichten binnen. Zit nu toevallig net inbox 1 te verwerken. Mooie trits alweer, na 3 uur afwezigheid ๐Ÿ™‚

  10. J. Geraets schreef:

    Ik ben net bezig met de vraag 'Widget maken?' op de Ning Politie 2.0. Het lijkt er op dat Sprout Builder nu AdVine heet.

  11. J. Geraets schreef:

    Sprout Builder heet 'nu' AdVine.

  12. J. Geraetsย 
    Dank Joost. Ik was de tool alweer helemaal uit het oog verloren. Ga je er iets mee doen?

  13. J. Geraets schreef:

    Misschien een keer… Toevallig vandaag (inmiddels gisteren) met Mario Paiano over gehad.

  14. Nice! Jullie hebben elkaar ontmoet bij Google? Moet de verslagen daarvan nog opzoeken. Zie ik vast nog wel voorbij komen ๐Ÿ™‚

Reageer