clear

zoeken

search

Ze zijn goed bezig, bij Beelden voor de Toekomst

21 januari 2009


Een paar maanden geleden verbaasde Johan Oomen, van Beeld en Geluid (Beelden voor de toekomst), mij met een korte maar boeiende presentatie over de vele projecten waar zijn organisatie bij betrokken is.
Ik verzuimde toen de feeds van de B & G blogs toe te voegen aan Netvibes maar heb dat nu onmiddelijk gedaan. Door een bericht op de website van InformatieProfessional leerde ik namelijk dat ik veel interessant nieuws heb gemist, in de afgelopen drie maanden.

Dit voorjaar “lanceert Beeld en Geluid – in samenwerking met de KRO en de Vrije Universiteit – een volgend Beelden voor de Toekomst project rond publieksparticipatie: Een annotatiespel voor video, waarbij het internetpubliek spelenderwijs trefwoorden aan audiovisueel archiefmateriaal toevoegt.”

Dat bericht leidde me vervolgens weer naar een nieuwsitem op Open Beelden: over de Beeld en Geluid Wiki. Dat is met recht een fraaie Wiki te noemen, met interessante content bovendien.

Na de presentatie van Johan had ik een beetje het gevoel dat Beeld en Geluid een ‘onneembare vesting’ was. De geest is weliswaar open, maar de grote investeringen in het veiligstellen van de beelden van onze publieke omroepen dwingen de organisatie ertoe om prachtige beeldbanken als Teleblik en Academia besloten te houden.

Ik ben daarom oprecht blij dat Beeld en Geluid ook kiest voor open initiatieven. Open Beelden en open Wiki’s. Daarmee zeg ik niet dat ik projecten zoals het nieuwe onderwijsplatform niet goed vind, ik vind het alleen zoveel mooier als iedereen vrij kan genieten van dit culturele erfgoed.

Maar hoe het ook zij: er gebeurt veel bij Beeld en Geluid. Daar kun je zonder meer je hoed voor afnemen.

@

Reageer