clear

zoeken

search

Van Xbox naar Atari: de eerste werkweek van Obama

23 januari 2009


Van de inauguratie van 44 heb ik niet veel meegekregen. ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’, is dan het credo.

Dat ik niet zo geïnteresseerd was in dit gebeuren heeft voornamelijk te maken met het feit dat ceremonies me sowieso nooit zo kunnen boeien, zelfs niet als ze ‘geschiedenis schrijven’. Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die oprecht genieten van de beëdiging van een eerste zwarte Amerikaanse president die spannende dingen belooft, maar hoe mooi was het nu werkelijk, als je achteraf leest dat een verspreking een van de hoogtepunten van de plechtigheid was? Het doet er ook niet toe. Omdat ik de inauguratie niet gezien heb, heb ik ook geen recht van spreken. Het is mooi dat veel mensen de speech prachtig vonden.

Toch kan Obama wel op mijn belangstelling rekenen. Een artikel met de kop New staff find White House in tech Dark Ages trekt onmiddelijk mijn aandacht. Security.nl vat dat artikel samen:

De nieuwe werknemers in het Witte Huis klagen steen en been over de “digitale gevangenis” waar ze in terecht zijn gekomen. Zo heeft men geen toegang tot Facebook om met supporters te communiceren en is ook het gebruik van instant messaging en e-maildiensten van buiten, zoals Gmail, verboden. De meest teamleden van Obama zijn gewend om met Mac OS X te werken, maar in het Witte Huis moet men het doen met zes jaar oude Windows software. “Het is alsof je van een Xbox op een Atari overgaat”, zegt Obama woordvoerder Bill Burton.

Intrigerend toch? Het doet je afvragen hoe Bush en zijn staf dan werkten. Je kunt je immers niet voorstellen dat een van de belangrijkste machtcentra ter wereld zo slecht geoutilleerd is. Als ik dit lees moet ik weer denken aan het beruchte interview waarin Bush vertelde over zijn ervaringen met ‘the Google’. Of aan die speech waarin hij sprak over die makkelijk te onthouden website…Als je daar aan denkt is het niet zo heel verwonderlijk dat Bush niets had met Facebook, Twitter of andere sociale media.

Hoe anders is dat voor Obama, met zijn 144.000 volgers op Twitter, zijn liefde voor zijn BlackBerry en zijn reclamecampagnes op de Xbox (dat stelt de beeldspraak uit eerder genoemd artikel meteen in een ander daglicht, misschien zelfs wel in een betaald daglicht)

Obama bewees deze week in ieder geval dat hij online wel degelijk iets verandert. De website van het Witte Huis werd razendsnel getransformeerd en bevat nu onder meer een weblog en een kanaal dat wekelijks gebruikt zal worden voor videoboodschappen. Het is jammer dat er over Obama’s eerste maatregelen (een Open Overheid!) nog niets gepost is, maar dat komt vast wel goed.

Digitaal belooft deze president iets moois neer te zetten, zoveel is wel zeker.

1-0 voor de president.

@

7 Reacties

 1. Jouke schreef:

  Dacht meer: 2.0 president 🙂

 2. festina lente schreef:

  …en de verspreking is bij jou een mislink geworden….god straft onmiddellijk!

 3. …en rechtvaardig.
  Ik heb er maar even een ander linkje onder gehangen.

  Thx

 4. Martin Wisse schreef:

  Alleen jammer dat die erbouwing van de Witte Huis website gelijk alle bestaande links verknalde. Dus heb je ooit gelinkt naar een Bush toespraak of zo dan heb je nu een probleem. Soms kun je ook wel eens te snel zijn met innovatie…

 5. @ Martin: daar had ik nog helemaal niet aan gedacht. Een staaltje slechte conservering inderdaad.

 6. @ Martin: de sites schijnen wel gearchiveerd te gaan worden. Voor wat het waard is.

Reageer