clear

zoeken

search

Overdosis: communities rondom boeken

06 januari 2009

Het is allemaal prachtig hoor, dat er zoveel gebeurt rondom het thema boeken, maar ik ben nu wel een beetje klaar met al die leesclubs en communities. Een paar jaar geleden vond ik het al lastig om te kiezen tussen Library Thing en Shelfari, totdat de laatstgenoemde dat spamgeintje had. Dat werd dus Library Thing voor mij, alle alternatieven ten spijt.

Ik kijk wèl altijd even, als ik lees over alwéér een nieuwe gemeenschap. Een paar weken terug op Booksprouts bijvoorbeeld. Een fleurig geheel zonder enige toegevoegde waarde. Vandaag op Reading Trails. Een leuk concept, en inderdaad: mooi visueel, maar kan dit niet gewoon geïntegreerd worden in een bestaande website?

Het begint zo zachtjes aan een beetje op de bibliotheekwereld te lijken, met al die goedbedoelde eilandinitiatieven. Ik denk dat we er beter aan doen te kijken naar concepten als dat van Storytron, waar Moqub gisteren over schreef. Dat biedt meer toegevoegde waarde, waarschijnlijk.

@

14 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    Als we nou eens dachten 'verdeel & heers'? En zorgden dat we gewoon de beste zijn/blijven/lijken/worden (doorhalen wat nvt is)?

  2. Jouke schreef:

    @Edwin: In Enschede zijn we ook een eilandje. Dat ligt (denk ik) niet speciaal aan Enschede, maar aan het gebrek aan landelijke sturing.
    (Denk ondermeer aan mijn en jouw ergernissen tav al@din en nog wat van die zaken). Dan gaat men/ik vanzelf zelf aan het proberen etc.

    @Schrijver: de beste? Op bepaalde terreinen wel (vrij toegankelijk, objectief, uitlenen) maar op digitaal terrein slagen we er steeds weer in om alsmaar verder achterop te lopen heb ik het idee.

  3. Jouke schreef:

    Ps: Edwin (dit geheel terzijde!!) wil jij mij even volgen op Twitter?
    Kan ik namelijk replyen op jou (en dan zie je het ook nog :-).Thnx alvast.

  4. Ik zit er eerlijk gezegd niet mee dat er sprake is van een overdosis. Ook al is het inhoudelijk hetzelfde, de smaken van mensen verschillen nu eenmaal en het zal alleen maar toenemen. Ik heb op hyves gemerkt dat heel veel mensen het heerlijk vinden om over boeken te praten en tips te krijgen van anderen. Je vindt er dan ook heeeeeel veel boekenclubjes en als ik die mensen weer uitnodig voor de Je Bibliotheek hyve dan doen ze ook daar weer graag mee. Virtuele boekenclubjes werken dus. Jammer dat niet veel meer bibliotheken het concept oppikken. Men wijst mij op hyves trouwens veel naar dizzie.nl als de “place to be”.

    Grz Wilma

  5. schrijverdezes schreef:

    @Jouke,
    De termen zijn/blijven/lijken kun jij dus doorstrepen.
    Overigens: digitaal communiceren over boeken is één mogelijkheid, er zijn er meer. En binnen het digitale kun je ook weer variëren, naar smaak & behoefte. De bieb zou alles moeten hebben & bieden. Dacht ik.

  6. Jouke schreef:

    @Schrijver: dan gaan we voor worden!
    En maak je niet ongerust: binnenkort komen er weer iets van 3.000 peuters bij ons in het kader van (niet digitale!)leesbevordering tijdens de Peutermaand.
    Dat bieden we dus echt ook wel.

  7. Wat ik altijd merk is dat er zo defensief of agressief geredeneerd wordt. Het digitale wordt altijd vergeleken met de analoge wereld.

    Maar als we er nu eens vanuit gaan dat die wereld, die er al was, gewoon ok is, en dat er al zoveel gebeurt, en dat de grote slag vooral online gemaakt moet worden? Dan is dat toch een heel ander perspectief, ook al is dat in het verlengde van de bestaande dienstverlening.

    Daar komt ook dat eilandgevoel vandaan. De sector wil op microniveau beschermen wat al tot stand is gebracht met veel inzet (en terecht) en moppert op macroniveau als er te weinig ondersteuning is maar ook als er teveel bemoeienis is. Wat dat betreft is het net de NL bevolking t.a.v. de politiek.

    Daarom zijn keuzes zo belangrijk en daarom moet er gekozen worden voor een balans tussen een behouden en innovatieve koers.

    Het wordt mij veel te snel of/of. En/en is ook zo mooi, en echt niet zo ingewikkeld. Inderdaad een kwestie van een helder beleid met heldere afspraken toch?

    @ Jouke: is gebeurd

    @ Wilma: dat heb ik inderdaad ook geconstateerd. Ik moet nog altijd denken aan superdudes/sugababes.

    Dat is nu ook precies waarom ik wel degelijk geloof in online aanwezigheid van bibliotheken. Het gaat daarbij echter om de juiste toon bij de juiste doelgroep en werkelijke betrokkenheid. Niet dat halfslachtige openen van alweer een pagina. En ja hoor, daar kom ik weer met al mijn geblaat over authenticiteit, transparantie, seo, klantvriendelijkheid en mediawijsheid.

    Maar dat is wel wat in mijn ogen het plaatje compleet maakt.

  8. schrijverdezes schreef:

    Bedoel je dat mijn reactie defensief/agressief overkwam? Dat zou mij zeer spijten want zo was hij niet bedoeld… Of was het een algemene opmerking?

  9. Aagje M schreef:

    Dit soort dingen moet toch ook naast elkaar kunnen bestaan. Het één hoeft niet beter/slechter te zijn dan het ander.

    Aagje M

  10. bibliotheekr.org schreef:

    En hoe gaat het in Nederland met boekenplank.nl?

  11. @ Schrijver: het was niet persoonlijk bedoeld hoor! Of zoals men dan zegt op straat: ‘je weet tog?’
    Het was inderdaad in algemene zin bedoeld, wat natuurlijk niet betekent dat jij dat nooit doet (om over mezelf nog maar te zwijgen)

    @ Aagje: dat bedoel ik 🙂

    @ Johan: dat is een site voor boekverslagen geworden, zie ik net. Was dat voorheen ook een community dan? Kende ik eigenlijk niet.

  12. schrijverdezes schreef:

    Zonder een beetje agressie komen we d’r niet natuurlijk, maar ik zal proberen of je dat ook positief kunt inzetten…
    Straattaal in M’burg?? Zit je me te flashen tjappie?

  13. Ook dat ben ik dan weer met je eens. Af en toe lekker dik aanzetten.

    Lol, met je straattaal 🙂

  14. schrijverdezes schreef:

    Ja je woont in Roffa of je woont er niet hè?

Reageer