clear

zoeken

search

Jinni, nog geen Pandora voor speelfilms

24 januari 2009


RWW besprak deze week nieuwkomer Jinny, een aanbevelingswebsite voor speelfilms op basis van een ‘filmgenoom‘. Velen zal dit concept bekend voorkomen. Het is afgekeken van het Music Genome Project van Pandora, de muzieksite die inmiddels alleen nog via een omweg buiten de Verenigde Staten is te gebruiken.

In 2006 zag ik nog veel in aanbevelingssites. Met plezier probeerde ik sites als Last.fm en Musicovery uit. Het bleef echter bij uitproberen. Ik heb meer dan genoeg aan recensies in oude media en op het web en vind daarnaast zoveel verwijzingen op p2p-sites dat aanbevelingen niet meer nodig zijn.

Voor goede aanbevelingen van speelfilms houd ik me echter wel degelijk aanbevolen. Via RSS-kanalen lees ik weliswaar regelmatig recensies en berichten over nieuwe releases, maar echt diepgravend zijn die niet. Ik gaf me gisteren dus op voor een beta-uitnodiging van Jinni. Die trof ik vanochtend al aan in de mailbox. Ik ging meteen op verkenning.

Bij een verkenning zal het voorlopig blijven. De lay-out en navigatie van de website zijn weliswaar ok, en de database geeft acceptabele hoeveelheden zoekresultaten terug op queries, maar de aanbevelingen raken kant noch wal. Als ik ‘Fargo‘ intik, en klik op ‘More like this’ krijg ik onder meer Reservoir Dogs terug, als vergelijkbare titel. Wat is de overeenkomst tussen die twee films? Dat er doden vallen? Dat ze ijzersterke dialogen bevatten? Ik vind het maar vergezocht. Ook bij andere films krijg je merkwaardige verbanden te zien.

Daarnaast is het zo dat je bij veel films alleen commerciƫle links in beeld krijgt. Je kunt de film dan kopen bij Amazon of huren bij Netflix. Zo nu en dan kun je de film ook bekijken met Hulu. Juist ja, die site die je ook alleen via een omweg in Europa kunt bekijken. Het schijnt dat er hier en daar ook links naar YouTube worden gelegd, maar die ben ik in mijn korte test niet tegengekomen.

Mijn voorlopige conclusie is dan ook dat Jinni nog niet veel toevoegt aan websites als Flixter. Jinni moet nog volwassen worden, zou je kunnen zeggen. Mocht je desondanks het gevoel hebben dat deze site ‘helemaal jouw ding is’: ik heb tien uitnodigingen voor een beta-account in de aanbieding.

@

Reageer