clear

zoeken

search

Gratis Nine Inch Nails mp3-albums best verkocht op Amazon

07 januari 2009


Af en toe stuit ik op berichten die mij een licht euforisch gevoel bezorgen. Vandaag vond ik zo’n bericht op Ars Technica.

Luistert! Maar al te vaak heb ik het hier over het oude uitgeven t.o.v. het p2p-model. Eergisteren nog, bijvoorbeeld. Het is nu wel duidelijk dat ik vind dat veel uitgevers van boeken, films en muziek zich ten onrechte verzetten tegen een ontwikkeling die zij nooit zullen kunnen winnen: de digitale deelcultuur. Het is daarom dat ik met plezier schrijf over iemand als Coelho, die wèl begrijpt dat je aan het p2p-model ook geld kunt verdienen, of over een band als Nine Inch Nails (NIN), die hun nek wèl durven uit te steken en op zoek gaan naar nieuwe manieren van marketing.

En juist over NIN ging het bericht. Wat blijkt namelijk? Hoewel NIN de vier albums van Ghosts vorig jaar zelf uitbracht, onder een cc-licentie, en die albums vrij en legaal gedownload en bewerkt mochten worden, blijken veel fans ook met liefde te hebben betaald voor de muziek. Niet alleen in de vorm van speciale edities van de cd (luxe boxsets bijvoorbeeld) maar ook in de vorm van betaalde downloads.

Het is zelfs zo gek dat NIN bovenaan Amazon’s lijst van meest verkochte mp3-albums staat, daarmee grappenmakers als Coldplay, Keane en Gnarls Barkley achter zich latend. Natuurlijk: de mp3’s van NIN zijn heel wat goedkoper maar Trent Raznor c.s. verdienden hier toch mooi nog een ton mee, volgens Ars Technica. Zonder platenlabel. Door de muziek ook weg te geven.

Het oude model gaat eraan. Het kan gewoon niet anders.

@

7 Reacties

 1. Enige verandering zou die “industrie” inderdaad geen kwaad doen. Laten we alvast maar een kaars aansteken.

 2. Bibman schreef:

  free music for the masses 🙂

 3. Justin schreef:

  Heb je Ghosts al geluisterd Ed? Dat zou ik namelijk ook gratis weggeven… Maar inderdaad, de consument zal in de toekomst de prijs van muziek zelf gaan bepalen. Alhoewel ik hoop dat er voor de liefhebbers nog steeds fysieke – al dan niet luxe – versies beschikbaar blijven.

 4. Mischa schreef:

  Duidelijke zaak, ik was al om en dit is heerlijk om te lezen.

 5. nico schreef:

  helemaal mee eens.kwam bijvoorbeeld relaxt nummer en lachen clip van de Staat tegen op //www.je-moeder.nl (ook leuk blog trouwens) en download die vervolgens via de itunes..

 6. Natje schreef:

  Daar gaat mijn brood.. Nog vacatures in de bib?

 7. @ Justin: die zijn inderdaad niet zo best. Ik luister toch liever daar de wat oudere platen, t/m the Fragile…

  @ Nico: op dit moment kan ik die URL niet laden. Ligt misschien even plat?

  @ Natje: op dit moment is het nog niet veel, maar over een paar jaar komen er heeeel veel vacatures, vermoed ik.
  Merken jullie het trouwens goed, in de verkoopcijfers? Ik heb toch altijd wel de indruk dat jullie nog behoorlijk wat klandizie hebben…
  Wordt er ook wel eens gesproken over nieuwe verkoopmodellen in dat kader?

Reageer