clear

zoeken

search

Exit NEDBIB-L

28 januari 2009

Over NEDBIB-L schreef ik in 2006 al eens dat ik licht teleurgesteld was in de interactie binnen die discussielijst. Ik vind het goed dat de lijst er is maar ik vind het wel jammer dat er maar twee smaken zijn: je bent op de lijst geabonneerd of je bent dat niet. Ook als je alleen geïnteresseerd bent in een kleine selectie uit de gepubliceerde berichten ontvang je alles in je mailbox. Dat is een vorm van ruis waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Ik weet dat het voor sommige collega’s zelfs aanleiding was om hun abonnement op NEDBIB-L op te zeggen. Tot op de dag van vandaag bleef ik zelf echter lid, ondanks mijn ergernissen over een paar recente discussies op de lijst.

Zojuist heb ik me wél afgemeld. Een tijdje terug las ik bij Guus al dat er een rss-optie voor NEDBIB-L bestond, maar pas vanochtend zag ik waar hij precies op doelde. Via een verwijzing op Heilige Antonius kwam ik terecht op het weblog NEDBIB-RSS, van Freek Zegers. Een uitstekend initiatief! Voortaan scan ik updates van de lijst in Netvibes. Of ik check ze via bovenstaande widget, die ik ook meteen op de homepage van B20 heb gezet.

Freek Zegers, bedankt! Je bewijst me een goede dienst op het gebied van informatiemanagement. Er gaat tenslotte niets boven een relaxte inbox, in deze barre infotijden.

@

12 Reacties

  1. Robert schreef:

    En anders is er ook nog de officiële feed van NEDBIB-L:
    //listserv.surfnet.nl/scripts/wa.exe?RSS&L=nedbib-l

    Poepsnel en ook zo makkelijk.

    Alleen blijf ik wel klikken op de berichtjes van H. en Den H. en Librarian on L., dan kan ik me als vanouds weer even irriteren 🙂 En vervolgens tot de ontdekking komen dat, als ik me daarover kan irriteren, ik dus geen andere dingen heb om me druk over te maken en het dus allemaal wel meevalt met mij 😉

  2. Joh! Ik vraag me af hoe het komt dat die feed me tot op heden ontgaan was.

    En of het meevalt met jou! Het is herkenning voor velen, vermoedelijk.

  3. Robert schreef:

    Hij werd sneaky eind december aangekondigd, dus hij kon makkelijk tussen de rest van de berichten heen schieten 🙂

    Greetz!

  4. Ricardo schreef:

    Als ik dit zo lees ga je alleen ‘lurken’ en niet meer reageren. Of ga je, iedere keer als je wilt reageren, je opnieuw aanmelden op de lijst?

  5. @ Robert: ik had ‘m inderdaad gemist

    @ Ricardo: ik heb in al die jaren misschien 3 keer gereageerd en 2 of 3 keer zelf gereageerd.

    Ik ben altijd wel blij als ik me eens kan beperken tot lurken 🙂

  6. Freek Zegers schreef:

    @ Edwin e.a. reageerders,

    Ik las je posting in mijn Google-reader. N.a.v. bovenstaande reacties even wat verchillen op een rij.

    De officiële feed van NEDBIB-L heeft als groot nadeel dat er geen abstract bij zit, alleen de titel. Waardoor je vaker dan je lief is moet doorklikken. De link leidt je vervolgens naar het officiële NEDBIB-L archief, waar het hele bericht staat en je pas na inloggen kunt reageren.

    De feed die ik gecreëerd heb via NEDBIB-RSS (in werking voordat er een officiële feed van NEDBIB-L was), heeft wel een abstract, maar mist de auteur en een link naar het officiële NEDBIB-L archief. Hij linkt naar het door mij gecreëerde weblog (waar het hele bericht en de auteur vermeld staat.)

    Reageren (met een nieuwe posting, dat wel) kan echter ten alle tijden. Je hoeft je abonnement namelijk niet op te zeggen, je kunt het abonnement ook pauzeren. Dat kan via //nedbib.reuser.biz/Formulier.html. Op die manier ontvang je geen e-mail meer van NEDBIB-L, maar kun je wel altijd e-mail blijven sturen naar NEDBIB-L. Wil je persé reageren op de oorspronkelijke posting, dan moet je naar het officiële NEDBIB-L archief.

    Maar zoals jullie zelf constateren, NEDBIB-L is toch meer lurken dan reageren.

    Groet Freek Zegers.

    PS: Widget op Bibliotheek 2.0 ziet er goed uit!

  7. Hoi Freek,

    Bedankt voor je toelichting. Zelf ben ik groot voorstander van volledige feeds, dat scheelt een hoop geklik altijd.

    Die optie pauzeren zag ik ook staan maar ik zag niet meteen in wat ik daarmee zou moeten. Nu begrijp ik het opeens wel. Learning all the time 🙂

  8. Vind dit overigens ook wel een aardige ontwikkeling in het licht van die hele discussie over de vindbaarheid van bijdragen op Nedbibl in Google. Het heeft weinig zin om je archieven op slot te gooien als er ook rss loopt op de content…

  9. Freek Zegers schreef:

    @ Edwin,

    Heb overwogen om de volledige feed weer te geven (idd scheelt een hoop geklik, wij van HeiligeAntonius.NL hebben ook de volledige feed aan staan), maar heb dat niet gedaan omdat de berichten op NEDBIB-L in de regel errug lang worden (ook vanwege disclaimers en NEDBIB-L spam). En al helemaal als er reactie op reactie volgt. Dan moet je i.p.v. klikken weer erg veel gaan scrollen…

  10. biebblogger schreef:

    Leuk widget Edwin. Hoe komt het toch dat ik, nu ik net zo’n widget gemaakt heb ze overal tegenkom? Vind deze overigens wel statisch, je kunt hem ook als “slideshow” maken, waarbij de ene na de andere “recent posting” voorbij trekt. Het is een slideshow, je kunt hem dus stoppen, en vooruit en achteruit gaan. Is in elke kleurstelling te maken – ik kick hier op. Groet Romke

  11. @ Freek: van eindeloos scrollen knap je inderdaad ook niet op. Gelijk heb je.

    @ Romke: die optie heb ik eigenlijk nog niet uitgeprobeerd. Zal ik eens doen! Thx!

  12. NEDBIB-L Lijstbeheerder Arno Reuser schreef:

    Tsja, hoe kan het dat de officiele NEDBIB feed je tot op heden ontgaan was, of dat de feed ‘sneaky’ werd aangekondigd? Ik heb er uitgbreide mail over gestuurd aan 3600+ lezers en er is uitgebreide uitleg op de NEDBIB website (nedbib.reuser.biz). Wat moet ik nog meer doen om het bekend te stellen?

    Ik ben gek op blogs en forums, maar soms snap ik de meerwaarde ten opzichte van NEBDIB-L echt niet. Waarom via een tussenpersoon lezen (de blog) als het ook rechtstreeks kan? En natuurlijk ziet NEDBIB-RSS er ietsie gelikter uit dan gewoon email, maar biedt het meer dan NEDBIB-L in DIGEST HTML vorm? Zijn de listserv mogelijkheden wel voldoende bekend? En het NEDBIB-L archief is juist bedoeld voor mensen die willen ‘lurken’ maar liever geen lid zijn. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, een discussielijst is bedoeld om informatie te delen en dat is iets wat juist informatieprofessionals zou moeten aanspreken. Reageer dus, en deel.

    Tot slot over email: natuurlijk hoeft u niet alles in email te ontvangen. Installeer een killfile, maak gebruik van procmail en formail, of gebruik de filters op uw emailclient om uw nedbib mail te filteren op onderwerp of wat dan ook. Of gebruik de zoekfunctie van het NEDBIB archief om een query te maken en leg die in een bookmark vast. Zo kan men een ‘relaxte inbox’ creeren. Lijkt mij. Veel plezier vrienden!

    Arno Reuser

Reageer