clear

zoeken

search

De toekomst is aan toegang

23 januari 2009


Eergisteren sprak ik met iemand van 17 die nog nooit van zijn leven een singletje van vinyl had gezien. Je voelt je meteen oud, als je zoiets hoort, maar interessanter dan dat was het gegeven dat we kwamen te spreken over de toekomst van mediaconsumptie.

Hij downloadt al zijn muziek en films en kon zich niet voorstellen dat het ooit anders zal zijn. Ik probeerde hem ervan te overtuigen dat alles uiteindelijk aan verandering onderhevig is en dat het daarom heel aannemelijk is dat hij zelf, over een jaar of 20, ook verbaasd zal opkijken als iemand van de generatie na hem aangeeft nog nooit van het ouderwetse mp3-formaat te hebben gehoord.

Ik geloof dat ik hem niet echt overtuigde. Ik bedenk nu pas dat ik eigenlijk iets had moeten zeggen over het feit dat veel mensen zich innovatie voorstellen als iets dat lijkt op de dingen die ze al kennen. Toen de trein net was uitgevonden spraken de mensen van een ijzeren paard en als men zich een prototype van de mp3-speler voorstelde dacht men aan een apparaatje dat piepkleine singletjes af kan spelen.

Toen hij me vroeg hoe mediaconsumptie er in de toekomst dan volgens mij uit zal zien, antwoordde ik dat ik een online systeem voor me zie waarop je permanent bent aangesloten en waarmee je alles wat er ooit is uitgegeven aan boeken, films en muziek, kunt lezen, bekijken of beluisteren. Je betaalt dan een schappelijke vergoeding ‘per view’. Het geld dat dit oplevert gaat naar de mensen die het product gemaakt hebben.

Zo zie ik het al heel lang voor me. Toen ik nog internetcursussen gaf vertelde ik dat verhaal ook vaak.

Bijzonder is het idee niet, waarschijnlijk niet omdat het voor de hand ligt dat het zo zal lopen. Kevin Kelly schreef er, toevallig ook eergisteren, een boeiende beschouwing over.

The trend is clear: access trumps possession. Access is better than ownership.

Zo is het.

@

Foto

2 Reacties

  1. Jan Klerk schreef:

    dat stuk van Kelly is weer beregoed (zoals bijna altijd)

  2. Die mogen ze van mij ook wel eens naar de lage landen halen…

Reageer