clear

zoeken

search

De status quo van Project Gutenberg

08 januari 2009

Wist je dat Project Gutenberg al sinds 1971 bestaat? In dat jaar typte Michael Hart de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring over op zijn computer, waarmee het eerste document voor het project gedigitaliseerd was.

Altijd als ik iets lees over Project Gutenberg realiseer ik me dat ik die bron veel te weinig gebruik, zoals ik dat ook altijd heb als ik iets lees over Archive.org. Ik volg weliswaar een feed van de aanwinsten op Gutenberg.org, maar er op doorklikken doe ik maar zelden.

In PG’s jaaroverzicht 2008 lees ik zojuist dat de bibliotheek inmiddels 32.552 boeken bevat, waarvan 380 Nederlandse. Bijna de helft van die boeken is behandeld door de Distributed Proofreaders. Op de website zelf lees ik dat er in de afgelopen 30 dagen maar liefst 2.237.603 e-books zijn gedownload.

Tjeempie! PG is een project om te koesteren.

@

Foto

4 Reacties

  1. Inderdaad. Het doet mij wat denken aan wat ik al in mijn eindwerk wist te vertellen. Namelijk dat er reeds heel wat materiaal voor de digitale bibliotheek voor handen is, maar dat je die niet naar de gebruikers kan brengen door enkel een computer met een internet toegang neer te zetten.

  2. Wat was precies het onderwerp van jouw scriptie/eindwerk dan?

  3. sophieschoice schreef:

    Tjeempie, of Liesje in luiletterland.
    Auteur Remco Campert

Reageer