clear

zoeken

search

Bibliotheken en digitale trends 2009: een poging tot crowdsourcing

16 januari 2009

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: web 2.0)

Ergens volgende maand houden we in de ZB een zogenaamde lunchbijeenkomst over het belang van nieuwe (digitale) ontwikkelingen voor ons werk. Ik wil graag een filmpje of powerpoint tonen waarin alles mooi wordt samengevat. Nu ken ik al heel wat video’s en presentaties en ongetwijfeld vind ik ook veel fraais als ik gericht in Slideshare ga zoeken.

Het lijkt me echter ook wel aardig om een beetje crowdsourcing toe te passen. De vraag: wat vinden jullie op dit moment de mooiste of meest relevante video of presentatie m.b.t. Bibliotheken en het web zoals we het nu kennen? Alle reacties zijn welkom.

Ik zou natuurlijk ook zelf een compilatie kunnen maken, maar iets zegt me dat dat niet noodzakelijk is…

@

14 Reacties

  1. Jouke schreef:

    Dat “iets” dat je dat zegt, is toch niet gewoon “een zekere mate van luiheid”? 🙂

  2. Maar natuurlijk! Maar is de wens om het wiel niet steeds opnieuw uit te moeten vinden dat niet altijd?

  3. Jouke schreef:

    Die slag is u !
    Veel plezier trouwens morgen op de meet-ning.
    Zelf ben ik er niet (‘t is best wel een stukje rijden en ik zit met 2 honden die niet iedereen even uit kan laten)

  4. Dank je Jouke! We zullen er een op je nemen, en er is vast nog wel een verslagje later, in beeld en/of geluid

  5. Astrid schreef:

    Tja, ik vind de presentatie die je hier laat zien al wel heel erg de lading dekken, niet? Of was het een strikvraag…

  6. Schrijverdezes schreef:

    Sorry dat ik dat hier vraag, maar is die ‘meet-ning’ waar Jouke het over heeft iets van ‘Bibliotheek 2.0-ning’? En als dat zo is, wat is dan in het vervolg de manier om te weten dat zoiets er aankomt? D.w.z. als het niet iets beslotens is, want dan vervalt mijn vraag natuurlijk. Of is het antwoord gewoon: beter opletten? (Ja, ik ben lid.)

  7. @ Astrid: het was geen strikvraag hoor, ik ben gewoon benieuwd naar de keuzes en smaak van derden in dezen…

    @ Schrijver. Dat soort dingen staat op de homepage van de Ning, onderaan bij ‘gebeurtenissen’. Zie //bibliotheek20.ning.com/events/bibliotheek-20-meetning

  8. Astrid schreef:

    Oké, maar dan moet ik je telleurstellen. Ik heb geen briljante voorbeelden.

    @schrijver: Tot vanavond 😉

  9. schrijverdezes schreef:

    Dank voor de uitleg! Het ging me niet zozeer om de bijeenkomst zelf (sorry Astrid) want het sociale is mijn sterkste kant niet (met het borrelen op zich zou ik dan weer minder moeite hebben…), maar om het feit dat ik, lid zijnde van B2.0, blijkbaar dingen mis die daar worden aangekondigd. Ik weet nu in elk geval waar ik moet kijken. Dat plan voor die boot had ik trouwens destijds wel opgepikt, maar dat er een vervolg op was weer niet.
    Ik wens jullie een gezellige en ispirerende avond en aangezien de drank gratis lijkt te zijn (hoe kan dat, sponsors?): neem er gerust ook eentje op mij na die op Jouke.
    Ik lees graag hier of daar een verslagje, maar dat zal wel goedkomen.

  10. jan de waal schreef:

    edwin

    Ik zou beginnen met //www.youtube.com/watch?v=NOPlJoNp53M het Hyves lied “hyves is Hyves” om de stemming erin te brengen. Daarna op een rijtje zetten waarom Hyves het zo goed doet om allerie mensen aan elkaar te koppelen en ook rondom informatieve thema’s. Hyves op Iphone, Hyves desktop.
    Dat allemaal met een relatief klein team en budget

    Hiernaast gaat het mobiel internet nu echt doorbreken

    Maar ik heb een 4tal uitgangspunten voor de komende 3 jaar waarin de bibliotheken digitaal kunnen maken in tegenstelling tot de landelijke “innovatie plannen”:

    – Samenwerking aangaan met Google op het gebied van informatielevering en vraagbeantwoording.

    – Bibliotheken gaan actief deelnemen aan Wikipedia. Landelijk ondersteuning aan de Wikipedia

    – Vooral investeren in de bibliotheeksystemen Vubis en HKA of op weg naar een landelijk systeem. Leners koppelen aan landelijke content, Hyves, Google enz

    -Eigen diensten zoals Romanadvies, Literatuurplein uitrusten met mashup’s en slimme zoekspiders die zorgen voor “grabbing and mixing”van informatie van sites zoals Google, Wikipedia, YouTube en nieuws, boekensites en eigen gemaakte content.

    Leuk filmpje om de mobiele toekomst te laten zien is
    //www.youtube.com/watch?v=Pgsw-NgDoFE

    trouwens een prima idee om zo’n ochtend te houden

  11. Jouke schreef:

    @schrijver: ook ik meer van de borrel (bier in mijn geval) dan van het sociale. Alhoewel, na het bier wordt ik dan wel weer een stuk… . Misschien neem ik er wel 1 op alle deelnemers aan de meet !
    @jan: ik neem aan dat je dit ook post (of al hebt gedaan) op 2.0-ning??
    @de deelnemers: ik hoop dat het nog lang onrustig blijft in 030!

  12. Jouke schreef:

    PS Jan: Keuze tussen Vubis en HKA?
    Lijkt mij qua marktaandeel slechts 1 optie hoor, dus we hoeven niet te kiezen dat wordt dan gewoon HKA natuurlijk.

  13. jan de waal schreef:

    Wat mij betreft komt er gauw mogelijk een bibliotheeksysteem, en welke dat is niet zo belangrijk, als we het maar een goed pakket is.
    ( nadeel is dat de gebruikers van Vubis niet weten wat HKA kan en andersom. Ik heb in de certificeerclub gezetten, dus kunnen snuffelen.)
    Voordeel is wel dat HKA al iets van 65 % van de markt in Nederland heeft en de nieuwe versie van Bicat Wise geschikt is voor gezamenlijk gebruik. Maar door allerlei contracten kan het nog wel 5 tot 7 jaar duren, voordat alle bibliotheken over kunnen. Daarnaast werken nog veel bibliotheken met een oud bicat systeem dat nog niet geschikt is voor web.2.0. Uitkopen en vernieuwen is een oplossing om dit eenwordingsproces te versnellen en af te ronden in 3 jaar. Volgens mij kunnen we daar in de toekomst veel geld mee uitsparen. (Maar gezien problemen bij de eenwording van ict bij gemeenten en politie zal het wel langer duren) Maar belangrijker is dat vernieuwingen sneller doorgevoerd kunnen worden. Diensten zoals zoek en boek, aquabrowser hoeven niet duur bij derden ingekocht worden. Gastlenerschap, een catalogus enz zijn dan relatief eenvoudig te onderhouden. En de nieuwe bibliotheek 2.0 moet dan alle ruimte krijgen. Waarom ben ik voor investeren in bibliotheeksystemen en niet in producten van derden omdat we dan diensten aan onze (gecontroleerde) leners kunnen koppelen. Daarnaast moeten weer diensten van derden zoals google, youtube zowel naar binnen als naar buiten verbonden worden. Samenwerken met Google in het bibliotheekpakket zorgt voor een optimale zoekgang en koppeling naar anderen Maar we moeten wel blijven opletten dat het “een systeem” ook blijft vernieuwen.

    Ik vind overigens wel dat het bibliotheeksysteem in handen van de branche moet komen. Hiernaast is er nog nog wel discussie te voeren over de positie van de commerciële partners zoals NBD/biblion.

    Maar ik wil edwin’s feestje niet verzuren. Het bieden van oplossingen is stukken moeilijker dan kritiek leveren.
    Jouke: Dit staat alleen hier en niet op 2.0

  14. @ Allen: bedankt voor jullie bijdragen. Daar kan ik zonder meer iets mee!

    Enne, het feestje is er niet door verzuurd geraakt hoor 🙂

Reageer