clear

zoeken

search

2009: het jaar van de sterrenkunde

17 januari 2009


In Parijs is gisteren, in een openingsevenement dat twee dagen duurde, het internationale jaar van de sterrenkunde officieel geopend. Dat herinnert me eraan dat ik op Betafactor volgende week een aparte ingang moet maken voor interessante bronnen op dat gebied.

Mijn kennis van astronomie is zeer beperkt. Zelfs met de basis ervan kan ik niet goed uit de voeten. Dat betekent echter niet dat ik me moet beperken tot het me vergapen aan plaatjes van sterrenstelsels hier ver vandaan. Het is namelijk een kleine moeite om dat vergapen te transformeren tot amateurobservaties binnen het prachtproject Galaxy Zoo.

Ik las het tot de verbeelding sprekende verhaal van Hanny van Arkel uit Heerlen, die in 2007 een vreemd object waarnam op een foto, een object dat nu bekend staat als ‘Hanny’s Voorwerp‘. Hanny’s ontdekking deed zoveel stof opwaaien onder astronomen dat zelfs de Hubble zal worden ingezet om het voorwerp te onderzoeken.

Schitterend toch? Het is een kleine overwinning voor de cultus van de amateur, een prachtig vervolg op het SETI-project.

Het maakt dus niet zoveel uit of je veel verstand hebt van de sterren die ons omringen. Met enthousiasme en een beetje observatievermogen kom je al een heel eind…

@

Foto

2 Reacties

  1. Henk schreef:

    Misschien eens beginnen met een informatief kinderboek van Govert Schilling?

  2. Ziet er helemaal niet verkeerd uit, Henk! Thxs!

Reageer