clear

zoeken

search

Weblogs zijn illegale kranten volgens Italiaanse wet

01 december 2008


Ging het hier gisteren nog over een ontslag door uitingen op een weblog, vandaag werd ik geattendeerd op de Italiaanse wet, die het in theorie mogelijk maakt een weblog aan te merken als ‘stampa clandestina’: een illegale krant.

Historicus Carlo Ruta kreeg met deze wet uit 1948 (in 2001 bijgesteld voor Internetrecht) te maken toen een Siciliaanse rechter hem sommeerde zijn website uit de lucht te halen. Als Ruta hier geen gevolg aan zou hebben gegeven had hem dit 250 euro of 2 jaar gevangenisstraf kunnen kosten.

Je zou denken dat deze wet ook een bedreiging vormt voor de vijf miljoen andere bloggers die het land telt. Dat blijkt mee te vallen. De veroordeling lijkt andere oorzaken te hebben. Ruta legde op zijn blog verbanden tussen de politiek en de maffia. Dat zien Siciliaanse rechters niet graag.

Het is evengoed een opmerkelijk bericht. Ontslagen, arrestaties en nu dan ook aangemerkt worden als illegale krant. Censuur maakt blind.

@

Tip: Jean-Paul
Afbeelding

2 Reacties

  1. madbello schreef:

    Wat ben ik blij dat ik naar Nederland ben verhuist, al was de zaak Gregorius Nekschot ook geen zuiver water.

  2. Waar kom je oorspronkelijk dan vandaan Mad?

Reageer