clear

zoeken

search

Tijdschriften lezen met Google Books

27 december 2008


Google maakte het op 9 december al bekend maar aan verkenning was ik nog niet toegekomen: via Google Books worden vanaf nu ook gedigitaliseerde tijdschriften ontsloten.

Het aantal titels is nog vrij beperkt maar de manier waarop de inhoud van bijvoorbeeld Popular Science, Popular Mechanics en New York Magazine wordt gepresenteerd is indrukwekkend. Zelfs plaatsnamen die in de artikelen worden genoemd kun je onderaan de pagina terugvinden met Google Maps.

Dit is –alweer– een schitterende aanvulling op de diensten van Google. Soms baal ik er wel eens van, dat ik dat keer op keer moet erkennen; op termijn worden diensten als deze namelijk een meer dan geduchte concurrent voor digitale bibliotheken. En niet alleen voor bibliotheken. In een reactie op de posting van Marie-José Klaver merkt Jaap Bloem op dat ook het sympathieke weblog Modern Mechanix de scanactiviteiten nu wel kan staken.

Het is het verhaal van Google: enerzijds kijk je in bewondering toe hoe ze onversaagd doorgaan met het ontsluiten van ‘alle informatie ter wereld’, anderzijds beangstigt dat beeld je. Google’s goede werk werpt een schaduw over alles en iedereen die zich ook bezighoudt met zulk werk. Het is moelijk om het bedrijf te haten maar ervan houden is toch ook wat veel gevraagd…

@

2 Reacties

  1. Jan Klerk schreef:

    Ik blijf lekker van ze houden ook al is het wellicht tegen beter weten in. Bij Google krijg je de innovatie zo vers van het mes. Wat mij betreft staat de grote G ook voor genieten hier.

  2. Ik hou ook van ze hoor, maar ben nog wat bedeesd in het uiten van mijn liefde denk ik 🙂

Reageer