clear

zoeken

search

Paulo Coelho, liefhebber van het nieuwe web

10 december 2008


Ik weet niet veel over de schrijver Paulo Coelho maar zijn boekje De Alchemist las ik met veel plezier, afgelopen zomer.

Ik las zojuist ook een leuk verhaal op TechCrunch over deze populaire auteur. Hij verkocht meer dan 100 miljoen boeken en stelt zelf dat dit mede te danken is aan piraterij. Daarom onderhoudt Coelho naast zijn website en weblog ook nog een ‘piratenblog‘, waar hij verwijst naar alle illegale torrents van zijn boeken. Hij ontsluit een deel ervan zelfs op Box.net.

Coelho gelooft oprecht (en m.i. terecht) dat illegale bestanden zijn naamsbekendheid alleen maar vergroten en uiteindelijk zorgen voor meer verkochte boeken.

Een man die MySpace zijn vrouw noemt en Facebook zijn minnares, kan sowieso rekenen op mijn waardering.

En wat heeft deze krasse knar veel vriendjes en fans daar. Tjeempie!

Coelho is kewl.

@

14 Reacties

  1. Henk schreef:

    Ik begin er niet aan, die Coelho. Ik associeer zijn boeken teveel met zweverigheid en religie (christendom.katholicisme). En daar ben ik allergisch voor.

  2. Fair enough: ik nam het boekje mee toen, omdat ik alleen de naam van de schrijver kende en het er lekker luchtig uitzag, voor erbij. Ik las niets van of over hem op voorhand. Soms is dat goed, dat onbevooroordeelde.

    Er was inderdaad wel sprake van een moraal, maar wat mij betreft op een prettige manier.

  3. Henk schreef:

    @Edwin: onbevooroordeeld is natuurlijk veel beter. Ik was ook benieuwd naar die Alchemist. Daarom las ik eerst Meer over Media en andere recensies. Positieve recensies overig.

  4. Ik laat veel schrijvers ook voor wat ze zijn. Meestal al veel wat gewoon in de top tien staat, zeg maar.

    Maar ik moet helemaal niet zeuren want ik lees nauwelijks romans. Kom er simpelweg maar zelden aan toe…

  5. schrijverdezes schreef:

    ‘Willen is kunnen’, zei mijn moeder dan.

  6. En gelijk had ze.

    De mijne zei vaak: nauw is nie wied maar weh lekker op z’n tied 🙂

  7. Henk schreef:

    Heeft jouw moeder een dirty mind (of ga ik nu te ver)? Ik wel!

  8. Dat heeft ze me nooit verteld maar ik ga er maar vanuit van niet. Ze hield wel van oud-zeeuwsche uitspraken 🙂

  9. hoeistnou schreef:

    Ik vind het een super toffe schrijver. Complexe onderwerpen voor de simpelle zielen zoals mezelf. Ook cool dat hij een hele zooi gratis e boeken heeft geschreven. En wat religie betreft was het zo dat in de boeken die ik las veel meer boedisme en zen leer zat. Ben zelf niet gelovig maar denk dat dit èèn van de wijnige religies is waar iedereen wat van op kan steken. Cool artiekelen overigens. Go piraterij.

  10. Thanks hoeistnou! Coelho maakt het inderdaad voor miljoenen mensen toegankelijk. Doet hij prima…en dan ook nog goed begrijpen hoe het allemaal werkt met de aandachsspanne en de netwerken van nu. Maar een woord is daar voor: respect!

  11. Peter de Kock schreef:

    Een voorbeeld waar de hele copyright industrie een voorbeeld aan kan nemen. Paulo Coelho is op dit moment mijn favoriete schrijver. Zijn boeken zijn geen literaire hoogstandjes maar weten altijd weer een magisch snaartje te raken.

  12. @f0a49a69748032b8e865ab8fb24a654d Iemand zei mij ook eens dat Coelho makkelijk praten heeft, omdat hij toch al miljoenen boeken heeft verkocht en het zich dus kan permitteren. Ben ik het toch niet helemaal mee eens, volgens mij is het een wisselwerking. Ik heb maar twee boekjes van hem gelezen, maar die lazen wel als een trein. Hoe dan ook een interessant mens, die Paulus 🙂

  13. Peter de Kock schreef:

    @Edwin: Voor de meesten mensen die heel veel geld hebben verdiend, wordt het juist moeilijker om te doen wat Coelho doet. Dus of hij makkelijk praten heeft? Ik denk het niet.

  14. @f0a49a69748032b8e865ab8fb24a654d dat is ook weer waar. Het zal wel iemand geweest zijn die piraterij maar niks vindt ofzo…

Reageer