clear

zoeken

search

Ontwikkelen met Googletools op Google Code

11 december 2008


Google Code Search, de zoekmachine voor programmacode, ken ik al ruim twee jaar. Het is niet dat ik er zelf ooit gebruik van maak, maar voor de specialisten en liefhebber moet het een buitengewoon handige tool zijn.

Dat er ook nog zoiets bestaat als Google Code (dus zonder ‘search’) was mij niet bekend. Ook dit is een website voor specialisten en liefhebbers, die zich richt op het benutten en doorontwikkelen van de programmacode en API’s van Google Producten.

Ik belandde min of meer toevallig op de website. Na het lezen van een bericht van MJK, over het opnemen van tijdschriftarchieven in Google Books, leek het me wel aardig om het boek Het verhaal van Zeeland te integreren in een blogpost. Gewoon, om die functionaliteit nu eens uit te proberen. Het aardige is dat de benodigde handreikingen hiervoor worden aangereikt door Google Code, in de vorm van een zogenaamde Preview Wizard. Je geeft een ISBN op, je vinkt een paar voorkeursinstellingen aan en de benodigde embedcode wordt gegenereerd.

Prachtig natuurlijk, ware het niet dat de code na publicatie bij mij slechts een blanco pagina oplevert. Daar heb ik dus niets aan. Ongetwijfeld kan ik via Google Code ontdekken wat er precies misgaat maar dat zou me, gezien mijn beperkte codekennis, toch iets teveel tijd gaan kosten.

Ik verwijs dus naar een site waarvan ik zelf maar half begrijp hoe nuttig die kan zijn. Dat is weer eens wat anders.

Heb ik zelf dan helemaal niets gehad aan Google Code? Toch wel. Na wat klikken kwam ik ook terecht op een onderdeel voor Blogger. Via via ontdekte ik dat Blogger in Draft sinds gisteren ook een im- en exportfunctie heeft.

Ik heb de inhoud van ZB Digitaal meteen geëxporteerd. Dat bleek een xml-bestand van 23 Mb te zijn. Het voordeel daarvan? Het is een goed back-up alternatief voor BlogBackupOnline, dat inmiddels niet meer volledig gratis is. De functie biedt ook nieuwe perspectieven voor het importeren van teksten van elders. Da’s altijd interessant.

@

3 Reacties

  1. Paul schreef:

    Misschien een open deur, maar een simpele manier voor een backup
    //www.blogger.com/atom/xx
    waarbij xx je ID van je Blog is.Je krijgt dan een XML bestand dat je kunt opslaan.

  2. Het is nóg mooier dan je schetst.
    Deze functionaliteit zat naelijk al een tijd in Blogger Draft, maar sinds nu is het publiek gemaakt via de “gewone” Bloggeromgeving. Daar vind je het nu dus ook en niet meer alleen in de draft versie.
    Dat betekent dat het nu ook helemaal goed behoort te werken. Een paar maanden geleden rammelde er nog wel wat aan namelijk…

  3. @ Paul en Willem: Bedankt voor de aanvullingen! Samen weten we meer 🙂

Reageer