clear

zoeken

search

Inzicht in bezoekers: de belangstelling voor thema’s

01 december 2008


Op de eerste van de maand duik ik altijd even in de statistieken van ZB Digitaal, Bibliotheek 2.0 en, vandaag voor het eerst, van Betafactor. Je leert er altijd een hoop van.

Als ik het bekijk over een paar maanden kan ik constateren dat Bibliotheek 2.0 nog steeds een toename van het aantal bezoekers en pageviews kent. Dat is op zich makkelijk te verklaren: het aantal leden (1638) neemt ook nog steeds toe en er is redelijk wat activiteit in deze periode. Van achterover kunnen leunen is nog geen sprake maar ik krijg wel het gevoel dat het platform volwassener wordt. Een prettig gegeven.

Betafactor meet ik nog maar sinds een maand. Daar zijn nu niet meer dan 421 bezoeken te melden (en 1400 pageviews). Ook dat is te verklaren: het aantal leden is nog beperkt en er wordt nog niet veel geschreven. Ik ben naarstig op zoek naar mensen die daar af en toe iets willen en kunnen bijdragen maar dat valt nog niet mee. Ik overweeg sterk om het toch maar zelf te doen voorlopig. Deels dan toch. Dat was niet mijn oorspronkelijke uitgangspunt maar ik weet inmiddels wel hoe belangrijk het is dat je zelf een basis legt, een voorbeeld geeft. Dat de thematiek ‘way out of my league’ is moet ik dan maar voor lief nemen. Schrijven met een slag om de arm.

Voor wat betreft ZB Digitaal: daar lijkt het plafond nu wel bereikt. Het aantal unieke bezoekers ligt al geruime tijd ergens tussen de 15.000 en 22.000 per maand. Het aantal pageviews tussen de 30.000 en 40.000.
Het aantal abonnees op de RSS bedraagt volgens Feedburner al een tijdje iets meer dan 2000, waarvan er dagelijks tussen de 300 en 400 ‘iets doen’ met de feeds. In november werden 57.895 posts bekeken/gelezen, op 8877 daarvan werd ook geklikt. Je leert niets over de mate waarin dingen echt worden gelezen maar je kunt wel mooi zien wat werd gelezen.

Opvallend is dat bibliotheekthematiek niet zo goed vertegenwoordigd is in de top tien. Op 1 de foto’s van Life in Google Afbeeldingen, op 2 mijn nieuwe shirtje op London Calling en op 3 een filmpje met Japanse humor. Die laatste was ook meteen de meest aangeklikte post van de maand, wat op zich ook wel weer logisch is: er moet immers op het filmpje worden geklikt om ‘m af te spelen.

En verder? Nog twee posts over optredens, de verjaardag van ZBD, verandering in Eindhoven, een vette website en het aantal leden van Bibliotheek 2.0.

Het strookt wel met algemene indrukken van de afgelopen drie jaar. Dingen die het goed doen: Beeld en geluid (foto’s en muziek) Humor. Persoonlijk. Lijstjes. Voor velen nauwelijks verrassend wellicht maar voor mij toch altijd weer interessant. Leve de inzichten!

@

14 Reacties

  1. Astrid schreef:

    HÊ, en hoe zit het met de statistiek van de meest reagerende bezoeker? Ben ik al een beetje in die lijst gestegen? 😉

  2. Ik moest even opzoeken wat de link van die Pipe was maar de lijst voor het nieuwe domein (www.zbdigitaal.nl) is nu:

    1. Daan: 221 reacties
    2. Benoit: 171 reacties
    3. Boesje: 157 reacties
    4. Henk: 139 reacties
    en..*tromgeroffel*
    5. Astrid: 99 reacties

    Joehoe!

    Ik heb mezelf overigens niet meegeteld. Heb ook nog 1756 keer iets teruggezegd 🙂

  3. Astrid schreef:

    Al op nummer 5?! Dat gaat hard.
    En blijf dat zelf reageren vooral doen 😉

  4. Astrid schreef:

    HÊ, en dan was dat dus m’n 100ste!!
    Gaan we d’r ÊÊn op nemen vanavond.

  5. Anoniem schreef:

    Het lijkt hier warempel de bibliotheek wel: hoeveel mensen krijgen we binnen, hoeveel boeken lenen ze? Maar ja, de rest (wat steken ze op, hoe betrokken zijn ze) valt moeilijker te meten helaas…

  6. @ Astrid: doe ik, doen we 🙂

    @ Anoniem: er wordt veel gemeten in bibliotheekland, dat is helemaal waar.
    Dat laatste klopt maar daar zijn de reacties dan weer voor. Uit die feedback leer je toch ook wel het een en het ander. En uit verwijzingen elders ook een beetje natuurlijk.

  7. doet toch pijn, van je ranglijst gestoten zijn 🙂

    Wat betreft de thema’s die het goed doen:

    “People really don’t care how much you know, until they know how much you care”

    Je hebt beiden. Dat scheelt.

  8. Maar je staat nog keurig 8e hoor Marien, met 73 reacties. Als je een keer een goede week hebt ben je weer helemaal bij 🙂

    Thanx

  9. Opvallend is dat bibliotheekthematiek niet zo goed vertegenwoordigd is in de top tien.

    Maar dit is toch eigenlijk helemaal niet zo opvallend. ZB digitaal is toch een beetje het digitale gezicht van de Zeeuwse Bibliotheek. En laten we nu eerlijk zijn, hoe interessant de bibliotheekwereld en de bibliotheekthematiek ook is, dit kan de meeste bibliotheekbezoekers toch helemaal niet schelen?

    Ik denk dat een goede bibliotheeksite helemaal geen informatie over de bibliotheekwereld moet hebben. Behalve misschien de eigen contactgegevens en openingstijden.

    Ik denk dat het juist goed is dat de biliotheekonderwerpen minder bezocht worden. Dit betekend dat je niet alleen fervente bibliotheekbezoekers op je weblog krijgt.

    Volgens mij juist een heel mooi compliment!

  10. Zo kun je het inderdaad ook bekijken Jeroen. Dat zal ik dan ook maar doen 🙂

    Thanks!

  11. Daan schreef:

    Oh jee, ik voel een hete adem in mijn nek 😉

    Ik moet nu zelf ook maar weer eens naar mijn statistieken kijken (al maanden niet meer gedaan). Je zou toch denken dat hier reageren enig effect zou hebben…

    Grappig dat het shirtje op 2 staat.

  12. Jij hebt altijd veel reacties, moet ook best aardige inzichten opleveren!

  13. ZoekmachineGuru schreef:

    Dit zijn nog eens leuke statistieken Edwin. Vooral voor dit blog ziet het er goed uit. Ik hoop dat ik met mijn blog ook nog eens zulke cijfers zal zien.

    Misschien zou je nog het e.e.a kunnen ondernemen om het plafond iets te verhogen?

  14. Hoi Guru,

    Er zijn altijd nog dingen mogelijk. Meer reageren elders, meer en gevarieerder schrijven, meer links achterlaten: you name it.

    Maar er zit ook een grens aan de tijd die je eraan kunt of wilt besteden. En het hoofdonderwerp (alles rondom bibliotheken) heeft natuurlijk ook z’n beperkingen.

    Feit is dat ik het allang prachtig vind allemaal, maar dat ik wel steeds de grens van tevredenheid verleg 🙂

Reageer