clear

zoeken

search

Hulu? Uncyclopedia!

15 december 2008


Deze dag is naar de vaantjes. Aan gort en aan flarden. Kapoet. Heilloze tijdverspilling op het web. Procrastinatie in de huiskamer. Talmend rommelen. Rommelend talmen. Best lekker eigenlijk.

In jaarlijst nummer 347 lees ik voor de zoveelste keer over Hulu. Ik lees sowieso overal dat die website in de VS een geduchte concurrent van YouTube is. Hulu zou het symbool van het ‘televisie kijken nieuwe stijl’ zijn. Hulu heeft Europese plannen.

Ik wilde Hulu nu wel eens met eigen ogen zien en bezocht de website.

Dat ziet er goed uit inderdaad. Een interessant aanbod. Een mooie lay-out. Laat ik de Milagro Beanfield War weer eens loeren.

Nietes. Gefopt. Het aanbod is alleen voor Amerikaanse burgers toegankelijk.

Discriminatie! Dat pikt een arme polderjongen niet! Hij checkt of er omzeiltrucjes bestaan. Maar natuurlijk bestaan die. Hij installeert de Firefox-extensie FoxyProxy en volgt keurig alle stappen die behoren bij het grote omzeilen. Na veel gepruts wordt Hulu coulanter: de proxy wordt geaccepteerd. Kom maar door met die bonenoorlog!

Niets van dit alles. De proxy maakt de verbinding trager dan een slak in de sneeuw. Een andere dan wellicht? Nog trager. Staakt het vuren, dames en heren.

Gelukkig rolt er in de mailbox een niet al te serieuze reactie binnen op een niet al te serieuze post. In die reactie een verwijzing naar het mij onbekende Uncyclopedia. Wat is dat nu weer? Ik verken de site en voel mijn grijns steeds groter worden.

Ik citeer uit het Wikipedia-lemma:

Uncyclopedia heeft tot doel om desinformatie, foute beweringen, regelrechte leugens, misleidingen en politiek incorrecte informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Doelstelling daarbij is een site te maken waar flink om kan worden gelachen. Anders dan in fictie, complottheorieën of alternatieve geschiedenis is er binnen de Uncyclopedia geen samenhang of logica te vinden. De site werkt, net als Wikipedia, met MediaWiki-software, waardoor iedere bezoeker nieuwe artikels kan toevoegen of bestaande artikels bewerken.

Waar Wikipedia het logo van een uit puzzelstukjes opgebouwde, niet geheel complete wereldbol hanteert, gebruikt Uncyclopedia als logo een aardappel, met de naam Sophia. Deze wordt binnen de Uncyclopedia-gemeenschap gezien als symbool van wijsheid. Ook andere kenmerken van en gebeurtenissen op Wikipedia worden regelmatig gepersifleerd.

Dit is mooi zeg. Wat wordt er toch veel tijd vrijgemaakt voor onzin. En dan die Unbooks! Gone with d´Wind! Ik vermaeck mij costelijck.

De Nederlandse variant is nog niet zo ver als de internationale broer, maar wie weet, wordt dat ook nog wat.

Nu eerst maar eens douchen, voordat ik verder ga met lamzakken.

@

8 Reacties

  1. Via een VPN-verbinding lukt dat best wel aardig hoor. Maar het vreet wel wat bandbreedte. Iets dat nogal een probleem is in België, vanwege de gevoerde politiek van begrensd internet. Ook al staat dat in sterk contrast met wat ze verklaren rond de kennismaatschappij. Maar goed … ben wat aan het afwijken 🙂

    Het zou wel mooi zijn als we hier een gelijkaardig dienst zouden kunnen krijgen. Al vrees ik er wel wat voor dat dat snel zal gebeuren. Want er zijn al heel wat voorgangers geweest die zoiets hebben uitgeprobeerd, al was het dan vooral in zender formaat en niet in programma formaat zoals Hulu dat doet.

    Vermoedelijk zullen de programma’s van de BBC er wel snel te zien zijn, want die zijn zelf al aan zoiets aan het werken .

  2. Astrid schreef:

    Hé, had je weer niet op zitten letten? 😉

  3. @ benoit: bedankt voor de tip. Ziet er wel solide uit. Bandbreedte zou geen belemmering meer mogen zijn eigenlijk. Toch wel bizar.

    @ Astrid: Toen zat ik niet in Italië maar in Costa Rica inderdaad: ben ik geen wereldreiziger? ^^
    //www.zbdigitaal.nl/2008/06/hoe-tijd-verstrijkt-als-je-niets-hoeft.html

    Ik had het overigens nog wel even ingetikt in de zoekmachine voor biblioblogs op Ning. Daar kwam alleen een korte tweet van Dymphie boven water. Misschien goed om er nog eens wat meer blogs aan toe te voegen….

  4. Astrid schreef:

    Moet je kijken wat ik bij collega Eck ontdek! Heb hem al gevraagd hoe hij dat importeerd, maar nog geen antwoord. Zal hem vandaag voorzichtig aanschieten.

  5. Het lijkt om een handmatige toevoeging in een tekstvak. Als je klikt op meer ga je naar het weblog zelf, extern.

    Maar ik kan me vergissen natuurlijk…

  6. Ziet er wel goed uit overigens

  7. Astrid schreef:

    Kijk nou!
    Onder ‘Mijn vrienden’ stond +Add RSS. Daar heb ik m’n feed ingeplakt en gekozen voor hele weergave. Dan het blokje van links naar middenboven gesleept! nu is die optie web, dus kennelijk kun je maar één blog importeren.

    Bij jou zie ik dat +je niet meer staan. Maar jij hebt er dan ook al wel heel veel andere dingen ingeplempt!

  8. Mooi!

    Op de persoonlijk pagina’s zijn niet zoveel rssblokken beschikbaar, maar wel weer veel gadgets van open social etc. Daar speel ik wel eens wat mee maar verder gebruik ik het weinig. Ik zal er tzt weer eens voor gaan zitten.

    thanks!

    Edwin

Reageer