clear

zoeken

search

Het ISBN-register van Centraal Boekhuis wordt openbaar

23 december 2008


Centraal Boekhuis meldt:

Voortaan zijn gegevens over Nederlandstalige publicaties voor iedereen gratis toegankelijk. Vanaf 22 december kunnen zowel professionals uit de boekenbranche als particulieren gemakkelijk en snel het ISBN-bestand raadplegen via www.isbn.nl.

Dat is natuurlijk goed nieuws maar of ik deze bron ook regelmatig zal gebruiken durf ik nu nog niet te zeggen. De database bevat alle Nederlandse publicaties waar een ISBN-nummer aan is toegekend en zal daardoor meer Nederlandse titels bevatten dan bijvoorbeeld Worldcat. Er zijn ongetwijfeld situaties te bedenken waarbij dat een voordeel is maar hoe vaak komt dat voor? Veel titels kun je namelijk wèl in Worldcat vinden, en dan zie je ook meteen of een van de aangesloten bibliotheken de titel bezit.

Ik vind de titelbeschrijvingen van het ISBN-register wel overzichtelijker dan die van Worldcat, dat is dan weer wel een voordeel.

Het is hoe dan ook handig om deze bron te kennen. Bij deze.

@

4 Reacties

  1. Eric schreef:

    Van die worldcat kan ik nog wel een moniker brouwen, van dat zoektooltje op centraal boekenhuis daarentegen niet.

  2. But schreef:

    Jaren geleden hadden we een bestand dat heette CBlink als ik me niet vergis, daar moesten we toen voor betalen en het was meen ik een CDROM toepassing. Hebben we toen veel gebruikt bij het collectioneren. Al jaren hebben we deze toepassing van het Centraal Boekhuis niet meer en volgens mij heeft niemand het gemist.

  3. Joost schreef:

    Het lijkt me ook erg handig als (extra) database achter applicaties zoals Bookpedia, LibraryThing etc.

  4. Is dat een lekkere pint, die Moniker, Eric?

    @ But: ik herinner me dat bestand inderdaad nog. Het werd door een enkeling gebruikt maar kostte relatief veel. De ROI was laag constateerden we toen….

    @ Zouden ze dat ook toestaan Joost? Zou inderdaad een goede aanvulling kunnen zijn!

Reageer