clear

zoeken

search

First Contact in the Greater Mekong

17 december 2008


We mogen niet vergeten dat er veel bedreigde diersoorten zijn, waaronder vele bijzondere en vreemde, maar we mogen ook niet vergeten dat er ook nog steeds soorten zijn die we nog niet eens ontdekt hebben. Op de een of andere manier vind ik het mooi, dat de wereld nog steeds groot genoeg is voor zulke ontdekkingen (even los van de vraag of er dan ook nog genoeg tijd is om alles te ontdekken)

Mooi vind ik dus het nieuws van het Wereld Natuur Fonds dat er in de afgelopen tien jaar, in het stroomgebied van de Mekong, 1068 dier- en plantsoorten zijn ontdekt. 519 planten, 279 vissen, 88 kikkers, 88 spinnen, 46 hagedissen, 22 slangen, 15 zoogdieren, 4 vogels, 4 schildpadden, 2 salamanders en een pad, om precies te zijn.

Er zitten wel engerds bij, zoals de Heteropoda dagmarae en Heteropoda Maxima, maar dat mag de pret toch niet drukken? Het is natuurlijke pracht en praal.

Het rapport First Contact in the Greater Mekong -met bijbehorende foto’s- kan via DivShare gedownload worden.

@

4 Reacties

  1. Ik vraag mij ook wel af in welke mate het niet om gemuteerde diersoorten gaat ipv. enkel nieuwe. Niet dat ik de fun wel verpesten, maar als het klimaat verandert, verandert het biotoop en haar inwoners mee.

  2. Volgens mij zijn er wel regels voor, als je een wezen tot een nieuwe soort wilt rekenen, maar het fijne weet ik er niet van.

    Maar het lijkt me niet dat een kikker met een incidenteel uitsteeksel opeens een andere naam krijgt.

  3. Dat vermoed ik ook, maar ervaring heeft mij geleerd dat men daar vaak erg soepel mee omgaat, zelfs in de wetenschappelijke wereld. Ik heb even gegoogled en ik kwam er dit tegen : …

    4h : “Een nieuwe mutatie van een wilde park- of watervogel wordt beschouwd als een nieuwe variëteit”.
    2e alinea : “The soil dwelling salamander looks identical to a salamander living in mountain foothills several hundred miles away, but DNA analysis by zoologists at the University of California, Berkeley, showed them to be distinct species. Experts can’t tell them apart, but they apparently evolved from different ancestors and are not one another’s closest relatives.”

    Al wilt dat natuurlijk niets zeggen, want elke tak heeft zijn regels en manieren Als je dit boekje in de buurt zou hebben kan je het altijd wel is nagaan.

  4. Ha, mooi!

    Voer voor biologen toch wel 🙂

    Thxs!

Reageer