clear

zoeken

search

En mijn verrukking neemt geen end…

20 december 2008


Ontdekkingstochten via hyperlinks zijn leuk.

GS meldt dat Cohen Amsterdamse dancefeesten voortaan drugsvrij wil laten zijn en verwijst in een andere post naar Nootmuskaat en Salvia.

Ik denk terug aan een discussie die ik gisteren met een collega had, over de kortzichtige aspecten van het huidige drugsbeleid. We spraken onder meer over de duizenden planten die een psycho-actieve werking hebben en over het feit dat niemand het recht zou mogen hebben de natuur te verbieden.

Ik denk aan het boek Over de planten der Goden en vraag me af of daar een full-text PDF van is te vinden online. Dat valt tegen. Zoekend in Google Books stuit ik wel op een boek dat ik helemaal niet ken: En mijn verrukking neemt geen end. De link op Google Books ‘dit boek zoeken in een bibliotheek’ leidt me naar Worldcat en leert me dat het boek in ieder geval in twee Nederlandse bibliotheken aanwezig is; die titel moet ik dus wel kunnen bemachtigen.

Ik sprak gisteren ook met een oud-collega. Zij vertelde mij over Interbibliothecair Leenverkeer in het begin van de jaren 80. Alles liep via de telex en via de Koninklijke Bibliotheek. Als klant moest je maar hopen dat er boeken of tijdschriftartikelen konden worden gevonden op basis van jouw zoekvraag. Je was overgeleverd aan de zoekvaardigheden van een bibliotheekmedewerker die je niet kende.

Wat hebben we het nu dan toch eigenlijk goed he? Mijn verrukking neemt geen end…

@

6 Reacties

  1. Peter/Almere schreef:

    Om nog maar te zwijgen over hoe makkelijk en goedkoop het is om tegenwoordig 2e hands boeken te kopen via internet.
    Overigens kun je via open proxies (bv TNT Proxy – er zijn er meer) vaak veel meer uit een boek lezen op Google books. Je kent het verhaal van de rechten die in het ene land strenger zijn dan het andere. Via een proxy zijn soms veel leukere resultaten te behalen. Drop de hele URL van het Google book in de balk van de open proxy site.

  2. Hoi Peter. Bedankt voor de tip. Het was ook aanleiding om weer eens in het archief te graven. Ik meende me te herinneren dat ik ooit eens schreef over een trucje om meer te kunnen lezen in Google Books. Toch eens kijken of dat ook nog seeds werkt..

  3. Peter/Almere schreef:

    Dat truukje (zoeken op laatste paar wel te lezen woorden), werkt volgens mij niet meer. Het was ook een lek bij aanbieders van artikelen (Jstor ed), waarmee je bijv. met Google toch veel uit een artikel kon halen door leep te zoeken. Omslachtig als de piete, maar als je nou net een zinnetje nodig hebt…..
    Bij de meeste databases is dat lek nu ook gedicht :(.
    Overigens is de collectie van gescande boeken die MSN ooit had, merendeels verhuisd naar archive.org.

  4. Oh, dat laatste wist ik ook helemaal niet. Learning all the time….

  5. Jens De Groot schreef:

    Moet weer lukken. Collega’s van mij willen over een jaar tentoonstelling organiseren over opium. En dan kom jij met een boek van een Prof uit onze faculteit. Bingo! 😉
    Thanks Edwin!

  6. Ha, dat is toevallig. Die tentoonstelling is misschien wel eens een mooie reden om af te reizen dan. Leuk!

Reageer