clear

zoeken

search

Zeeuwse foto’s Jaap Wolterbeek op Flickr

28 november 2008


Dat ik de Beeldbank Zeeland als een van de parels van de Zeeuwse Bibliotheek beschouw weet iedereen nu wel. Dat ik een voorstander ben van samenwerking met partners als Zeelandnet is ook geen geheim. En mijn geloof in de kracht van fotosite Flickr? Ik heb het er misschien al te vaak over gehad.

Toch kan ik het niet laten om het er wÊÊr over te hebben. Er zijn namelijk 200 foto’s uit onze Beeldbank op Flickr gezet, ter gelegenheid van de tentoonstelling Jaap! die vanaf 2 december te zien is in de Zeeuwse Bibliotheek. De aanleiding voor de tentoonstelling is de 65e verjaardag van fotograaf Jaap Wolterbeek en de overdracht van zijn omvangrijke fotoarchief aan het Zeeuws Documentatiecentrum:

Jaap Wolterbeek maakte in de afgelopen 45 jaar nieuwsfoto’s voor verschillende regionale en landelijke media. Zijn werk bevat portretten van Zeeuwen, foto’s van landbouw en visserij, het Roeiershoofd in Vlissingen, karakteristieke koppen uit de jaren zestig, kinderen en jongeren, huisdieren, scheepsrampen en landschappen.

Op 4 december om 14.30 uur wordt de tentoonstelling officieel geopend in de Aula van de Zeeuwse Bibliotheek. Speciale gasten zijn: Drs. Flip Bool van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en oud televisiemaker Rob Hoek. Als cameraman maakte Jaap Wolterbeek in 1969 de speelfilm Rijksweg 58. Hierin speelde onder andere acteur Leen Jongewaard. Deze rolprent zal tijdens het openings-programma worden vertoond.

Afgezien van het feit dat ik de foto’s van Jaap! erg mooi vind ben ik persoonlijk vooral erg blij met het feit dat wij als Zeeuwse Bieb ook steeds meer het open web gaan opzoeken. De foto’s hebben een cc-licentie gekregen en zouden ook getagged moeten kunnen worden (dat werkt nog niet goed, zag ik net).

In mijn noppen, kortom!

@

Foto: Jaap Wolterbeek

9 Reacties

 1. Henk schreef:

  Goeie actie! 🙂

 2. Prachtig, die foto’s! Ontmoette Jaap Wolterbeek nog in april van dit jaar, bij de presentatie van het fotoboek van mijn neef Jaap (Dutch) den Hollander, nu Amsterdammer maar eerder in Zeeland jarenlang compagnon van deze Jaap.
  Sweet memories bij het bekijken van de foto’s: ik moet snel weer eens een weekendje Zeeland doen!

 3. davidovix schreef:

  Heet Edje

  Allemachtig prachtig met dank aan Ali !!! Het eerste begin is er, jaren gevochten as een leeuw !!!!!

  Goed weekend !!!

  gr
  kees

 4. @ Frank: leuk dat het mooie herinneringen oproept.Een beetje nostalgie is soms zo fijn 🙂

  @ Kees: heet Edje??? Dat is weer eens wat anders, joe floeperd 🙂

  Maar credits naar Alinda en Wim, zonder meer. Ze maken zomaar een weekend goed ^^

  Jij ook veel plezier!

 5. En credits naar Jaap Wolterbeek zelf natuurlijk want die heeft er toch maar mooi toestemming voor gegeven. Prachtig gebaar.

 6. Enno schreef:

  Prachtig! Eindelijk!

 7. Stefan van Hoek schreef:

  Rob VAN Hoek, vermoed ik

 8. Is dat zo inderdaad? Ik heb die tekst toen overgenomen. Durf ik niet met zekerheid te zeggen. Is dat je vader dan?

Reageer