clear

zoeken

search

Veiliger werken met Sandboxie en Ubuntu Privacy Remix

24 november 2008


Hoewel ik merk dat ik zelf lakser ben dan ooit blijf ik geïnteresseerd in de mogelijkheden die er zijn om veilig en/of anoniem te werken op je computer en op het web. Het is gewoon goed om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Je weet tenslotte maar nooit of de tools nog eens van pas komen. Daarom koester ik bronnen als The Privacy Toolbox en het Privax Netwerk.

Vorige week attendeerde een oud-collega me op Sandboxie, een tool die je in staat stelt software te draaien in een geïsoleerde omgeving. Zo voorkom je dat je computer geïnfecteerd wordt met spyware, nare virii of wormpjes.

Computer Idee verwijst vandaag naar Ubuntu Privacy Remix:

Ubuntu Privacy Remix is een nieuwe Linux live-cd die een compleet beveiligde werkomgeving biedt. Uw gegevens worden dubbel versleuteld: enerzijds met GnuPG voor het versleutelen van losse data en anderzijds door het gebruik van Truecrypt-volumes. Als u de live-cd in een computer steekt worden geen gegevens van de lokale harddisk gelezen, om te voorkomen dat reeds aanwezige schadelijke software z’n slag kan slaan. Netwerkverbindingen en draadloze verbindingen via Bluetooth worden ook niet ondersteund. Kortom: u kunt uw geheime missies met een gerust hart uitvoeren.

Ook deze software zal ik niet meteen gebruiken; ik beperk me wederom tot koesteren.

Dat geldt overigens niet voor het geheel vernieuwde drop.io. Bestanden delen via die site is nu nog makkelijker geworden. Doe er je voordeel mee.

@

Reageer