clear

zoeken

search

Soulseek: het einde van een tijdperk

21 november 2008

Hier flip ik knetterhard van: Soulseek bestaat al vele jaren en is al die tijd mijn favoriete bron voor obscure muziek geweest. Alleen daar vond ik de demo’s van Frites Modern en Lärm in digitale vorm, alleen daar verkreeg ik, weliswaar na maanden geduld, de complete discografie van Cancerous Growth.

Het zijn zomaar drie voorbeelden waarmee ik duidelijk wil maken dat Soulseek vooral sterk is in minder populaire muziek die nergens meer verkrijgbaar is. Begin deze week verwees ik nog een Belg door naar de Zielzoeker. Hij mailde mij omdat hij op zoek was naar de cd’s van The God Machine.

Maar wat ik altijd al vreesde wordt nu werkelijkheid: Soulseek is de incrowd dan toch ontstegen en daardoor in het vizier van de muziekindustrie gekomen. Het is het einde van een tijdperk…

Het doet zeer. Ik krijg de kramp van hun kanis. Maar toch zeg ik: “ze doen maar”. Voor elke achterbuurt die ze slopen bouwen wij tien nieuwe. Aan het eind zullen zij degenen zijn die de strijd staken. (vrij naar Ho Chi Minh: “You can kill ten of our men for every one we kill of yours. But even at those odds, you will lose and we will win.”)

@

Gelukkig biedt YouTube ook veel slecht verkrijgbare muziek. Afsluitnummers uit de barmantijd bijvoorbeeld 🙂

2 Reacties

 1. Juut schreef:

  Nééééééééee! Het zal toch niet waar zijn….?! :'(
  ‘t Is nl. ook al jaren míjn favo P2P proggie (ben tot nu toe te laks geweest om me in nieuwsgroepen en/of torrents te verdiepen…), en heb er ook heel wat niet-mainstream muziek gevonden!
  Misschien moet ik daar dan toch ook maar eens aan geloven?
  Edje, mocht Soulseek idd binnenkort verdwijnen, en je vindt een waardige vervanger, dan hoor ik dat graag…!

  Juut XXX

 2. Hee Juut,

  Je kunt het niet uitsluiten inderdaad. Als je de torrent echter eenmaal ontdekt hebt (alle attendering zo in je netvibes) krijg je heeel veel terug, maar nu juist niet die oudere en bijzondere muziek. Er zijn echter ook weer veel beslotn p2p-gemeenschappen, net als voor die studieboeken. Dat heb je ook per muzieksoort.

  Komt helemaal goed!

Reageer