clear

zoeken

search

Pilot duurzame opslag Trugkieke

10 november 2008

Digitale duurzaamheid is geen sexy onderwerp en daarom lastig om onder de aandacht van het publiek te brengen.

Zo formuleerde Inge Angevaare het een paar weken geleden toen ik, samen met collega Enno, met haar sprak. Ik vrees dat Inge gelijk heeft. Bij digitale duurzaamheid krijg je pas een gevoel van urgentie als je beseft wat je bent kwijtgeraakt.

Vandaag is er goed nieuws over de duurzame opslag van het in Zeeland populaire programma Trugkieke. Enno mailde ons vandaag dat de directeuren van Omroep Zeeland, de Zeeuwse Bibliotheek en het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid een overeenkomst hebben ondertekend voor het archiveren van circa 50 uur van het televisie-archief van Omroep Zeeland. Het gaat over alle uitzendingen van het programma Trugkieke. Die worden geëncodeerd en duurzaam opgeslagen via Beeld en Geluid, en zullen beschikbaar komen via de website van Omroep Zeeland en geschiedeniszeeland.nl. De eerste resultaten worden in het voorjaar van 2009 zichtbaar voor het publiek.

De Zeeuwse Bibliotheek is betrokken bij dit pilotproject omdat een deel van de beelden afkomstig zijn uit de archieven van het Zeeuws Documentatie Centrum èn omdat wij ons al enige tijd oriënteren op de mogelijkheden van duurzame archivering. Daar ging het gesprek met Inge ook over.

Op haar weblog Duurzame Toegang informeert Inge ons over de ontwikkelingen. Op de website van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid is nog meer informatie over het onderwerp te vinden.

@

2 Reacties

  1. Flip schreef:

    Dat is goed nieuws!

    Samenwerking van omroep, bibliotheek (documentatiecentrum) en Beeld en Geluid lijkt me van groot belang.

    Ik hoop ook, dat we spoedig iets horen over al het andere beeldmateriaal.

  2. Dat hoop ik ook Flip, misschien is een succesvolle pilot wel aanleiding om er verder mee aan de slag te gaan…

Reageer