clear

zoeken

search

Kabouter Spillebeen emigreert

28 november 2008

De weg van het exces voert naar de Toren van Wijsheid

…stelde William Blake ooit. Of de beste man ooit zelf geestverruimende middelen heeft gebruikt is nooit bewezen maar dat zijn schrijven een hallucinerend karakter heeft staat als een paal boven water.

De woorden van Blake zijn geleend voor het boek The Road of Excess: A History of Writers on Drugs en het is de invloed van drugs op literatuur en andere kunst waaraan ik moet denken als ik lees dat het paddoverbod (dat nergens goed voor is) gewoon door mag gaan. Er komt nog een dag dat die hele klotenatuur door dit pretkabinet verboden gaat worden.

Zullen daardoor dan ook nooit meer schrijvers als Baudelaire, Coleridge of Carroll opstaan? Als ik het verhaal Hallucinating Lilliput lees lijkt dat mee te vallen. Een boek als Gullivers Reizen komt misschien wel voort uit het Syndroom van Charles Bonnet. Wie zal het zeggen? Er zijn nu eenmaal van die fenomenen die we niet goed begrijpen.

Maar na de Psilocybe volgt ongetwijfeld de Amanita Muscaria. Dat is triest genoeg.

Zeg maar dag tegen dat heen en weer wippen, mijnheer Spillebeen. Dat wordt verhuizen naar Siberië.

@

Foto: Wikipedia

3 Reacties

  1. Jouke schreef:

    Blogpost met de meeste linkjes in de minste hoeveelheid woorden? 🙂

  2. Rob Izeboud schreef:

    Jaja, straks worden we net als Fairport Convention alleen nog maar “high on country jam”

  3. @ Jouke: soms is het beter om de keuze te bieden dan om er te veel over te zeggen. Maar hij komt misschien wel in de buurt ja!

    @ Rob: die band had ik nu nog nooit geluisterd. Kende de naam wel. Dat kun je ook met een gerust hart ‘old skool’ noemen 🙂

Reageer