clear

zoeken

search

Hoe veilig is het Elektronisch Patiëntendossier?

02 november 2008


Meestal gooi ik ongeadresseerde post op de stapel ongelezen papierverspilling maar toen ik gisteren een brief zag liggen van het ministerie van VWS heb ik die toch maar even gelezen. Zulke brieven zijn namelijk vrij ongebruikelijk. Het bleek te gaan om een aankondiging van het Elektronisch Patiëntendossier.

Nu was het dat dossier niet bepaald een onderwerp waar ik me druk over maakte. Sterker nog: dat dit informatiesysteem zou worden ingevoerd was eigenlijk aan mijn aandacht ontsnapt. De inhoud van de folder vond ik ook niet echt verontrustend. Ik ben weliswaar gesteld op privacy maar ik vind het ook belangrijk dat zorginstellingen beschikken over de juiste informatie en mensen zo snel en efficiënt mogelijk kunnen helpen. Bovendien geeft de overheid burgers ook de mogelijkheid bezwaar (PDF) aan te tekenen tegen inzage door derden.

Maar wat blijkt nu? Oom Ab is veel te voorbarig. Het duurt nog minstens twee jaar voordat het systeem zal worden ingevoerd. Ik vraag me dan meteen af wat deze campagne heeft gekost. Dat zal niet gering zijn. Had men er dan niet beter aan gedaan een paar promotiespotjes op televisie uit te zenden?

Over de beveiliging van het informatiesysteem is men erg vaag. In de folder stond zoiets als ‘de gegevens zijn streng beveiligd’. Dat moeten we dan maar geloven.

Ik herinner me nog de actie van drie jaar geleden, waarbij beveiligingsexperts de informatiesystemen van twee ziekenhuizen in mum van tijd wisten te kraken en op die manier 1,2 miljoen patiëntendossiers tot hun beschikking kregen. Vandaag lees ik dat er in Groot-Brittannië voor de zoveelste keer een USB-stick is kwijtgeraakt, met daarop de gegevens van 12 miljoen Britten.

Het is iets om over na te denken. We maken ons zorgen over privacy als een commercieel bedrijf er mee aan de slag gaat maar we neigen ernaar om overheden wel te vertrouwen. Je kunt je afvragen of dat terecht is.

@

10 Reacties

  1. Laika schreef:

    Hoi Edwin,

    Op zich goede zaak dat nu alle medische gegevens bij elkaar te vinden zijn.

    MAAR, voor wie is dit EPD, de patient zelf schijnt er zelf niet direct bij te kunnen.

    Voor interessante opmerkingen, discussies zie twitter search for epd

    p.s. ik kan niet reageren als: WordPress-account, typ ik het in, krijg ik de foutmelding dat ik ingelogd moet zijn en is mijn bericht foetsjie.

  2. Laika schreef:

    Hum ik bedoel natuurlijk niet nu, maar dan. Als het al doorgaat duurt het nog zeker 2 jaar.

  3. Dappere Bas schreef:

    Vind dat ik er in iedergeval ook zelf in moet kunnen kijken.
    Verder snap ik niet waarom hier wel een ja-tenzij-ik-bezwaar-maak systeem aan gehangen kan worden, maar niet bij het donorschap.

    Ik snap eigenlijk ook niet wat iemand met al die gegevens op een USB-stick moet. Kan er zelfs geen rare verklaring voor vinden.

  4. Hans schreef:

    Het is wel degelijk van belang om nu bezwaar te maken, omdat her en der al proeven met het EPD gedaan worden. Gezien het aantal mensen wat straks toegang krijgt tot het EPD is niet te voorkomen dat financiële instellingen gaan checken of je wel gezond bent voor ze een hypotheek verstrekken of een aanvullende ziektekostenverzekering.

  5. m@rlies schreef:

    Karin Spaink schreef er in 2005 al een interessant boekje over: Medische geheimen, risico’s van het elektronische patiëntendossier

  6. @ Laika:

    Bedankt voor de link. Ik heb het nieuwe reactieformulier weer uitgeschakeld. Te veel haken en ogen voor te veel bezoekers. Dat kan niet de bedoeling zijn he….

    @ Bas: dat intrigeert mij ook altijd. Wie loopt daar nu mee rond en waarom precies. Je zou bijna denken dat er opzet in het spel is. Misschien wel een tegenlobby ofzo 🙂

    @ Hans: goed punt!

    @ Marlies: toch weer Spaink. Bedankt voor de tip!

  7. Hans schreef:

    Heb ik hierboven al gereageerd of worrik dement.
    Anyway. Ik ben het wel met bovenstaand comment van Hans eens.
    Als alles van iedereen bij elkaar staat wordt het voor verzekeraars erg interessant als er per ongeluk een USB-stickje kwijtraakt.

  8. @ Hans: ik ging er eigenlijk ook vanuit dat Hans Hans was, maar misschien zijn er wel meer. Ik kan er verder niets uit opmaken in ieder geval. Wel grappig 🙂

  9. Annojo schreef:

    Ook ik heb de brief bewaard. Je kunt bezwaar aantekenen maar ik heb nergens een datum kunnen vinden waarop je dit uiterlijk nog kunt doen, iets dat volgens mij een voorwaarde is, maar goed, mijn rechtenstudie is ook alweer enige tijd geleden…
    Eerst maar eens kijken of het door de kamer komt.

  10. Laika schreef:

    @annojo
    Ik las in de Gezondgids (vd consumentenbond) dat je na ontvangst ZES weken de tijd hebt om eventueel bezwaar te maken tegen uitwisseling van JOUW medische gegevens.
    Da’s dus niet erg veel.

    En op de radio hoorde ik dat er geen kosten aan verbonden zouden zijn, maar dat je (soms?) wel een kopie van je geboorteakte nodig had. Men gaat nu bedenken hoe mensen dan het geld terug kunnen krijgen.

    Ja, en dan de tijd die het kost om dat te regelen… binnen 6 weken.

Reageer