clear

zoeken

search

Het online PICA Museum

10 november 2008


Binnen de afdeling Informatiediensten en Collecties van de ZB circuleren diverse vaktijdschriften onder de medewerkers, waaronder InformatieProfessional. Nu lees ik dat blad graag en dan het liefst zo snel mogelijk na het verschijnen van een nieuw nummer, maar er gaat natuurlijk ook wel eens iets mis met het circuleren. IP had ik nu al drie maanden niet ontvangen en na een paar mails ontdekten we dat er iets mis was gegaan met ons abonnement. De tijdschriftenadministratie heeft dat foutje inmiddels hersteld en IP was zo vriendelijk om mij de laatste vier nummers te sturen. Die heb ik dit weekend dus alsnog kunnen lezen.

Als je vier nummers achter elkaar leest merk je goed hoe snel nieuws veroudert. In het ene nummer wordt nog melding gemaakt van ophef rondom het illegaal uitwisselen van digitale studieboeken via p2p, in het volgende nummer kun je vervolgens lezen dat een belangrijke site op dat gebied er de brui aan heeft gegeven. Nummer 10 bevat een voorbeschouwing op OCN 2008, nummer 11 de nabeschouwing.

In een van de nummers vond ik een verwijzing naar het online museum van Project voor GeIntegreerde Catalogus Automatisering. PICA dus, dat inmiddels is opgegaan in OCLC.

Ik vind dat museum een leuk initiatief. Het geheel is niets meer dan een wiki voor liefhebbers maar de moeite van een bezoekje zeker waard. Het is interessant om de lange geschiedenis van deze organisatie te leren kennen. Voor mij was die geschiedenis grotendeels onbekend.
De Wiki kan ook nog wel wat aanvullingen gebruiken. De pagina ‘downloads’ bevat bijvoorbeeld maar een document: Samenwerkende bibliothecarissen en technische innovaties, Pica van 1969 tot 2002, geschreven door Anton Bossers. Dat is dan wel meteen een document met toegevoegde waarde.

Boekenvlindertje schreef eerder ook over het museum.

@

2 Reacties

  1. Ik weet niet of nieuws veroudert. Ik zou zeggen dat nieuws zich ontwikkelt.

  2. Ik denk dat je daar gelijk in hebt. I stand corrected with a smile 🙂

Reageer