clear

zoeken

search

Het Koninklijke bloed van Amerikaanse Presidenten

03 november 2008


Ik wil hier geen discussie aanzwengelen over complottheorieën, maar in het kader van de Amerikaanse verkiezingen is het misschien wel aardig om te melden dat er altijd een vraag is die mij bezighoudt: van welke voorouders stammen de kandidaten af?

Er is namelijk een complottheorie die stelt dat een groot deel van de Amerikaanse presidenten afstamt van Europese koninklijke families, met name van Karel de Grote. De theorie stelt voorts dat de kandidaat met het meeste blauwe bloed in de aderen de verkiezing zal winnen. Dat is een krasse uitspraak! Dat kun je immers om de vier jaar checken.

Ik heb helaas te weinig kaas gegeten van genealogie om de geloofwaardigheid van het verhaal te kunnen controleren. Misschien is het wel zo dat veel Amerikanen uiteindelijk allemaal afstammen van Koninklijke families, wie zal het zeggen?

Wat ik in ieder geval wel aardig vind is dat zowel McCain als Obama koninklijke voorouders hebben, volgens de New England Historic Genealogical Society. Maar wat als je dat gegeven meeneemt in je weddenschappen? Welke ‘bloodline’ weegt dan het zwaarst?

Ik durf er geen zinnig woord over te zeggen, maar spannend is het wel.

@

8 Reacties

  1. Het is inderdaad een interessant onderwerp, maar je zou belist heel wat meer mensen kunnen linken als je ver genoeg gaat terugkijken. Iets dat voor de presidenten net zo waar is als voor de niet-presidenten.

    Opvallend is wel dat je met wat geschiedkundige achtergrond en enige verbeelding al vlot complotverhalen kan gaan samenstellen. Waarmee je leuke verhalen kan gaan schrijven.

    Het lijkt er dan ook wel op dat complotten een heel “nieuw” genre komen aanbrengen. Na de “who’se done it’s” de “what if their was something hidden”. Al is het nu ook weer niet zo nieuw, denk maar aan de moord op Kennedy, area 51 of de dood van Litvinenko. Het lijkt wel steeds meer een bron van inspiratie op zich te gaan worden.

  2. Astrid schreef:

    Stamt uiteindelijk niet bijna elke Amerikaan van Europese voorouders, koninklijk of niet? De Indianen daargelaten, natuurlijk 😉

  3. Erik schreef:

    Je hoeft weinig van genealogie te weten om te zien dat dit onzin is.

    Clinton zal vast in de verte verwant zijn aan een of andere vorst. En met hem nog 60 miljoen anderen.

    Als je Henry III (13e eeuw, voorvader van Clinton naar het schijnt) neemt, en je gaat er vanuit dat iedere generatie 2 kinderen krijgt, om en nabij het 30e levensjaar. Dan kom je anno nu op vele tientallen miljoenen nakomelingen. Laat Henry nu minstens 5 en waarschijnlijk wel 8 kinderen hebben gehad, dan kun je die 60 miljoen gerust verdubbelen.

  4. @ All:

    Met een eenvoudige rekensom kom je inderdaad altijd wel tot lijntjes. Ben dan wel benieuwd van welke grootheden wij allemaal af stammen. Uiteindelijk zijn we een grote familie en allemaal verre neven en nichten.

    Met complottheorieën is het altijd uitkijken maar soms nog veel minder dan met theorieën uit de gewone media. Ik vind het wel een goede ontwikkeling dat mensen eens verder kijken dan wat ze lezen in de krant. Dat er dan ook veel ongefundeerds boven water komt is weer tot daar aan toe maar om nu meteen alles uit te sluiten gaat me ook weer te ver.
    Als je er zelf niet bij was met je volle verstand moet je alle info met een korrel zout nemen, vrees ik.

  5. boesje schreef:

    Nu heb ik wel eens vernomen dat Prins Bernhard er buitenechtelijke relaties op na hield. Maar dat hij McCain en Obama verwekt heeft, dat lijkt me toch stug. Volgens mij kon die man alleen maar dochters verwekken.

  6. Hij wel ja, die ouwe floeperd!

    Altijd interessant die Europese vorstenhuizen. Zelfs de Windsors zijn eigenlijk Duits 🙂

  7. Lebbercherrie schreef:

    Dus het was eigenlijk: “VE ARE NOT AMUZED!” ?

  8. ^^

    Two peanuts walking down the strasse
    One of them was assaulted
    peanut

Reageer