clear

zoeken

search

Gratis studieboeken downloaden: het vervolg

12 november 2008


Twee maanden geleden constateerde ik al dat het niet zo ingewikkeld is om dure studieboeken (illegaal) te downloaden. Een van de populairste p2p-sites voor het downloaden van studieboeken was Textbook Torrents. Die site is vorige maand echter gestopt.

Toen ik van het weekend op Tech Crunch las dat de verhuur van studieboeken inmiddels ook Big Business is geworden vroeg ik me opnieuw af wat de stand van zaken was in het illegale boekencircuit. Een korte verkenning leerde me dat het onderwerp springlevend is en dat er nog steeds massaal ebooks worden uitgewisseld. Ook in Nederland.

Waar baseer ik dat dan op? Wel: zoek maar eens in discussiegroepen met Google. Dan stuit je al snel op allerlei ‘alternatives for Textbook Torrents’. Het probleem is wel dat de meeste p2p-sites maar een beperkt aantal leden aanneemt, vaak niet meer dan 20.000. De meeste van die sites zitten vol, bijvoorbeeld Learnbits en BitMe. Als je die toegangsbeperking probeert te omzeilen met Bugmenot wordt je op je nummer gezet door de admins van die sites.

Maar zoals gezegd bieden de reguliere torrentsites ook steeds meer studieboeken aan. Ik testte het zojuist even op The Pirate Bay en Mininova: als je op een site van een universiteit zoekt naar relevante titels van een semester in 2008, en je geeft die vervolgens in op de genoemde sites krijg je bestanden als deze: 117 ebooks in een enkel torrentbestand. Er staat zelfs expliciet bij dat het gaat om boeken die voorheen op sites als Textbook Torrents waren te vinden.

En wat niet illegaal gedownload kan worden is misschien wel te vinden in de open access-hoek, wordt gewoon geruild of voor een prikje gekocht. Books4less.nl en Bookmatch kende ik nog niet, maar ze worden vast veel gebruikt door studenten.

De punks van Conflict stelden ooit: “You cannot win a nuclear war”. Ik zou daar bijna “you cannot win a textbook war” van maken…

@

9 Reacties

  1. davidovix schreef:

    Heey Edje

    Hartstikke bedankt voor de tips, zeker die 2 sites waar je boeken tweedehands kunt kopen. Volgens mij moet daar toch een levendige handel in zijn als ik zie hoe dat nu bij Davy gaat op de HZ. Ieder semester een nieuwe lijst en die ouwe kunnen soms zo de kast weer in. We gaan zeker eens speuren en mocht er iemand nog meer tips hebben graag !!!!!!! Hij studeert informatica aan de HZ in Vlissingen

    Dank
    Kees

  2. Anoniem schreef:

    Nog afgezien van de hele goeie downloadtip: die poster, “it’s what Jesus would do”, prachtig 🙂 :)!

  3. @ Kees: graag gedaan! Het schijnnt dat het op sites als marktplaats ook best goed floreert. Het ergste is dat de boeken vaak voor een groot deel niet gebruikt worden. Dat kan echt wel wat efficiënter allemaal…
    Op die Engelse fora kwam ik ook nog wel wat tips tegen over het uitwisselen van kopietjes etc. Schijnt ook goed te werken…

    @ Ano: dat vond ik ook een mooie subtiele 🙂

  4. Smetty schreef:

    Enkele collega’s en ik hebben 2 jaar geleden beslist om al onze cursussen onder Creative Commons licentie te verspreiden. Ik geloof er zelfs in dat dat perfect samen kan gaan met het laten drukken door een educatieve commerciële uitgeverij. Niet iedereen wil op zijn scherm kijken en kilo’s papier uitprinten, daar doe je ook geen winst mee.

  5. Hoi Smetty,

    Lang geleden dat ik je voorbij zag komen hier. Alles goed met je?

    Mooi dat jullie die beslissing hebben genomen. Ik geloof ook wel in combinatiemodellen. Het is wel lastig om de grenzen te trekken (welke titels gaan veel gebruikt worden?) maar het goede voorbeeld geven met de readers is al een stap vooruit. Ik was altijd wel blij dat ik mijn studieboeken via het werk kon bemachtigen. Dat scheelde veel geld, herinner ik me.

  6. Smetty schreef:

    Onze studiepakketen kosten één eurotje het stuk en alle eerstejaars krijgen de cursussen gratis aangeboden door de hogeschool. Wat wij doen is niet zo bijzonder, maar het gaat ons meer om het principe. En het goeie voorbeeld geven.

    Maar goed, als ik duizenden exemplaren zou verkopen, dan zou ik misschien anders piepen. Ik weet het niet.

    Voor de rest: alles goed. En pas getrouwd 🙂

    En ik ben hier nooit weggeweest zulle. Ik was alleen ‘in stilte’ aanwezig.

  7. Dat klinkt heel schappelijk inderdaad. Mooi hoor.

    Getrouwd? Gaaf zeg! Van harte gefeliciteerd allebei. Een kus in de rebound!

    Ook niks mis met stil zijn hoor. Maar wel leuk om je ook weer even te zien/horen 🙂

    Fijn weekend nog!

  8. Jan van Schuppen schreef:

    @Kees; IT titels zijn vanaf januari live; studentensupport.nl
    : )

  9. davidovix schreef:

    Hoi Jan

    Bedankt voor je tip. We gaan er naar kijken !!!!!

    Gr
    Kees

Reageer