clear

zoeken

search

Getest: videochat van Gmail

12 november 2008


Webwereld en Marketingfacts attendeerden mij vanochtend op het feit dat Google videochat heeft geïntegreerd in Gmail.

Collega Marc van der Meulen (OBD) was juist online en samen testten we de nieuwe toepassing met een gezellig gesprek over widgets voor aanwinsten uit Bicat, Vubis en Aquabrowser.

Onze conclusie: de videochat werkt uitstekend. De verbinding is snel, het beeld is behoorlijk scherp, het geluid is goed, de interface is begrijpelijk. Google maakt weer een move die vele andere bedrijven zal doen huiveren. Een paar weken geleden installeerde ik voor het eerst Skype, voor een videoconference, maar waarom zou ik die toepassing nu nog gebruiken? Met Gmail heb ik alles meteen bij elkaar, dat vind ik veel makkelijker.

Het roept wel weer de vraag op hoe veel verder de tentakels van de grote G zich nog zullen uitstrekken. Schmidt wordt dan weliswaar geen minister van Obama; hij bevindt zich wel in de binnenring van de nieuwe president. Innoveren in het centrum van de macht, maar deze keer letterlijk.

@

14 Reacties

  1. nazdrave1970 schreef:

    Was een geslaagde test! Ik ben zeer tevreden … ben benieuwd of het in groepchats ook werkt.

    Skype heeft nog wel wat leuke extra’s zoals bellen naar telefoonnummers, sms-en en gezamenlijke applicaties (black-/whiteboard toepassingen bijvoorbeeld).

  2. Vonnik ook!

    Van bellen ben ik niet meer zo eerlijk gezegd, maar ik kan me voorstellen dat dit voor velen nog een belangrijk punt is. Kwestie van tijd voor Google ook die sector inlijft. De toestellen komen er in ieder geval al aan 🙂

  3. Astrid schreef:

    Hé Marc, dus als ik je via kwek niet kan bereiken, is videochat de volgende stap?! Zal ik onthouden 😉

  4. Jouke schreef:

    Bedankt voor het bericht heren. Dit topic is inmiddels verstuurd naar directeur en ICT.
    En Marc: ik ga het binnenkort dus ook proberen, dus niet schrikken als je ineens die kop van mij ziet.

    Enne: widgets/gadgets?? Hou me op de hoogte beiden svp!

  5. Jouke schreef:

    Nog even een psje: wij hebben een aantal jaren geleden geexperimenteerd met leerlingen vo en videochat. Die digi-kids bleken (tot onze verbazing en verbijstering eigenlijk) een enorme “camera vrees” te hebben. Proef toen mislukt. Maar we gaan het weer proberen hoor.

  6. Jouke schreef:

    Alweer een ps: ik kan die functie dus niet vinden! Alleen beschikbaar als er een cam is gevonden op je computer? Indien niet: doe me even een linkje, want heb mijn g-mail al helemaal binnenstebuiten(s)gekeerd.

  7. @ Jouke,

    Ik keek net ook even thuis en je krijgt het alleen in beeld bij een chatcontact die online is denk ik. Als dat popupscherm boven een contact tevoorschijn komt staat er ook een optie ‘video en meer’. Als je daar op klikt kun je de plugin installeren. Ik heb hier nu geen webcam in ieder geval!

    Edwin

  8. Jouke schreef:

    @Edwin hier op het werk krijg ik wel de videochatfunctie te zien.
    Zal straks thuis nog eens kijken.

  9. Mmmm, da’s wel vreemd dan. Misschien een browserinstelling, of eentje van gmail zelf?

  10. Daan schreef:

    Is op mijn werkplek ook beschikbaar (niet via Google) maar ik heb het nog nooit gebruikt. Vind ‘ouderwetsch’ chatten prima genoeg. Maar misschien moet ik het gewoon eens proberen om de meerwaarde ervan te zien?

  11. Kan ook prima zonder inderdaad maar zo met vervangt het al die dure f2f-bijeenkomsten nog veel beter natuurlijk…

  12. Jouke schreef:

    @ Edwin: video chat functie nu ook zichtbaar op mijn thuis-laptop.

  13. Leuke extra, het zal nog wel handig van pas komen 🙂
    gTalk begint nu nog meer op MSN te lijken, met het verschil dat je niet steeds wegvalt. Of zou dat nu enkel bij mij gebeuren?

  14. @ Jouke: mooi!

    @ Benoit: MSN gebruikte ik nog maar een keer voor videochat. Durf ik niets over te zeggen. Toen ging het goed in ieder geval…

Reageer