clear

zoeken

search

Gelezen: een werkweek van 4 uur

19 november 2008

De oorspronkelijke uitgave van Timothy Ferris’ Een werkweek van 4 uur kwam in 2007 al vele malen in mijn online vizier maar van het daadwerkelijk lezen van het boek kwam het niet. Toen ik de Nederlandse vertaling vorige week tussen de aanwinsten zag liggen dwong mijn nieuwsgierigheid me echter om het boek in mijn tas te laten glijden. Toen ik er eenmaal in begon te bladeren ging ik definitief overstag: ik las het boek in een ruk of vier uit. Daarmee kan ik in sowieso vaststellen dat het boek vlot en onderhoudend is geschreven. Het leest in ieder geval weg als een trein.

Dat wil niet zeggen dat ik ook echt iets heb geleerd van het boek. Ferris is er vooral in geslaagd om op luchtige wijze te vertellen hoe hij er zelf in is geslaagd om zijn werkweek te reduceren tot een dagdeel en toch genoeg geld verdient om allerlei leuke dingen te doen. De auteur mijdt de overdrijving niet (op de flaptekst staat bijvoorbeeld dat hij kampioen Chinees Kickboksen werd maar er staat niet bij dat hij dit voor elkaar kreeg door de kleine lettertjes in de spelregels te lezen en zijn zijn tegenstanders simpelweg de boksring uit te duwen) maar de zelfspot evenmin.

Inmiddels is er al veel geschreven over dit boek. Ik beperk me daarom tot een aantal verwijzingen:

Die laatste bron heeft wel een beetje gelijk. Het boek bevat ook best veel blabla. Tips en trucs waar je niet op zit te wachten. Er is een compleet hoofdstuk gewijd aan nuttige websites voor reizigers en vagebonden. Leuk, maar een beetje overbodig inderdaad.

Aan de andere kant: die bralbeer Ferris toont wel mooi aan dat je dromen niet altijd te hoog zijn gegrepen. Zie de laatste alinea van deze Costa Rica-post. Natuurlijk heb je ook een dosis geluk nodig en moet je wel iets te verkopen hebben, maar dan nog: het is onwaarschijnlijk hoeveel tijd en werk je kunt elimineren zonder al te veel te hoeven investeren. Het gaat om het slim gebruik maken van netwerken en de technologie van vandaag en vooral: om het durven loslaten van je zekerheden.

Weinig nieuws onder de zon. Maar als je ziet hoe weinig mensen het durven…

Op de website van het boek kun je veel extra’s vinden. Ferris heeft ook een blog. Iets zegt me dat deze gozert het wederom slim heeft aangepakt door zijn Grote Genieten ook nog eens op papier te zetten en te marketen. In de praktijk brengen wat je predikt. Daar kun je alleen maar respect voor hebben.

Liefhebbers van succesverhalen kunnen dit boek denk ik wel waarderen. Zij moeten het gewoon maar een keer lezen.

Mensen die niet houden van lezen en betalen kunnen ook luisteren en niet betalen trouwens.

@

12 Reacties

  1. Interessante gedachten om vlotter en sneller door te kunnen werken. Al denk ik wel niet dat je in elke werkomgeving kan toepassen of zelfs nodig hebt. Maar het kan wel erg praktisch van pas komen. De eerste outsourcing waar ik zou aan denken is een kuisvrouw/man 😉

  2. Die kosten ook geen drol meer tegenwoordig 🙂

  3. Oom Karl schreef:

    Had ik het niet al voorspeld?
    K.M.

  4. Richtig Karl!

    Friedrich.

  5. Oom Karl schreef:

    Vanmiddag samen vissen kameraad?
    Karl

  6. Ekskoezie maestro, zat in de trein naar Haarlem en vice versa.

    Beten ze een beetje?

  7. Oom Karl schreef:

    Geen probleem hoor, in Haarlem begint de revolutie! (Bibliothecarissen aller lander verenigt u, zeg ik altijd maar.)

    Je denk toch niet dat ik in m’n eentje ben gaan vissen?

    Karl

  8. Ik denk uberhaupt nooit 🙂

    The state is not abolished, it withers away.

    Friedrich

  9. Thomas Ekbergen schreef:

    Ik heb gewacht tot de nederlandse uitgave van dit product. Op zich geloof ik wel dat het kan, maar dan moet je al wel iets hebben opgebouwd. En dat gaat doorgaans niet in vier uur!

  10. Ah, wist niet dat er een NL vertaling is uitgebracht. Vanaf nul beginnen kost inderdaad meer dan vier uur…

  11. Thomas Ekbergen schreef:

    Nog niet zolang, geloof ik. Had de Amerikaanse versie al eerder zien liggen, maar de drempel was toen te groot ;).

  12. Anoniem schreef:

    dik

Reageer