clear

zoeken

search

Eerste evaluatie van het Nationaal Archief op Flickr

18 november 2008


Het was jammer dat ik niet bij het seminar over het Nationaal Archief op Flickr kon zijn maar ik hoef niet lang te treuren. De verslagen en presentaties zijn inmiddels online te vinden. Ik citeer van de site van IP (registratie verplicht helaas):

Het loslaten van foto’s en kunstvoorwerpen op het web is voor sommige professionals een beangstigend idee. Wat gebeurt er met het materiaal buiten de context van het museum of archief? Wat doen anderen ermee? Hoe wordt erover gepraat? Verlies je niet alle controle?

In een verslag (pdf) van het symposium over de foto’s van het Nationaal Archief op Flickr The Commons is de ervaring van Judith Moortgat, werkzaam bij het Nationaal Archief voor het project Beelden voor de Toekomst, te lezen: “Wat gebeurt er met de foto’s als je ze eenmaal op Flickr zet? Moortgat geeft een greep uit de 400 comments die sinds de lancering zijn geplaatst bij de foto’s. Iemand herkent de foto’s van Kamp Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog, omdat haar vader destijds in de buurt van het kamp woonde. Super gebruiker ‘Leenke’ die veel Nederlandse bijschriften vertaalde in het Engels, waaronder bijvoorbeeld het begrip ‘korfbal’. Iemand die een ‘valse Vermeer’ ontdekt op een foto van de in de Tweede Wereldoorlog opgeborgen kunstschatten van het Rijksmuseum. Een expert op het gebied van helmen die de nationaliteit van een soldaat vaststelt en het serienummmer van zijn helm. Allemaal waardevolle informatie voor het Nationaal Archief”.

Is het niet prachtig?

Zie ook de presentatie van Judith Moortgat. Zie ook De Digitale Archivaris.

De vrouw met worst en bier vindt je hier.

@

Attendering: Wim Helm

2 Reacties

  1. Henk schreef:

    Mooi genoeg om 2 x te posten!

  2. Dat was een klein bugje in Blogger. Zag het pas na de lunch.

    thxs

Reageer