clear

zoeken

search

Zelf mobiele websites bouwen met Jag.ag

14 oktober 2008


Ik blijf me erover verbazen dat er nog zo weinig geïnvesteerd wordt in het bouwen en aanbieden van mobiele websites en toepassingen. Als je momenteel ergens punten mee kunt scoren is het daar wel mee.

Ik val in herhaling.

Beter verwijs ik gewoon naar een mooie tip op TechCrunch: Jag.ag. Met Jag.ag maak je gratis -en zonder registratie- mobiele websites, zonder dat er voorkennis vereist is. Een belangrijk verschil met een toepassing als Mofuse is dat je niet alleen sites kunt importeren; je kunt ze ook echt zelf bouwen.

Toen ik de tool uitprobeerde realiseerde ik me dat het weinig zinvol is om een pagina met links aan te maken als die verwijzen naar websites die niet bedoeld zijn voor mobiele apparaten. Toen ik echter zag dat je met klikken en slepen ook eenvoudig content van bestaande websites kunt roven ging ik alsnog overstag en besloot ik dat Jag.ag ok is.

Ik moet toegeven dat ik niet heb uitgetest of een bouwsel ook daadwerkelijk goed in beeld komt op mijn mobiel. Ik vertrouw op de test van TC in dezen.
Terloops scan ik wel mooi even namen als Wirenode in de TC-posting. Je weet maar nooit wanneer me die nog eens van pas komen.

Check.

@

4 Reacties

  1. Pierre schreef:

    Helemaal eens met je observatie over het gebrek aan websites die voor mobiele apparaten geschikt zijn, maar van Jag.ag kan ik nou niet echt enthousiast worden. Gewoon wat statische pagina’s produceren de geschikt zijn voor een mobiel device? Dat is toch niet zo nieuw?

  2. Hoi Pierre,

    Ongetwijfeld kan het al langer maar het is voor het eerst dat ik het tegenkwam zo’n tool. Ik heb eigenlijk geen flauw idee hoe je sites ‘mobiliseert’ met bestaande software, moet ik toegeven, maar ik kende zelf alleen Mofuse

  3. Pierre schreef:

    Bij de meeste blogtools heb je tegenwoordig wel een skin voor mobiel gebruik. Mate waarin dat er dan goed uitziet varieert.

    Voor het overige is het ontwerpen van een dynamische site voor mobiel ‘gewoon’ hetzelfde als het maken van een site voor grote beeldschermen. Alleen moet je ontwerpen voor andere resoluties en rekening houden met het feit dat zaken als Flash of zelfs afbeeldingen afwezig kunnen zijn of ontbreken.

    Het zijn ook juist de dynamische sites die tegenvallen. Probeer bij mijn werkgever maar eens een telefoonnummer op te zoeken via een mobiel device. Via een laptop en een gewone browser gaat dat probleemloos, inclusief verwijzing naar routeplanner om bij de locatie te komen, maar mobiel wordt exact dezelfde site aangeboden.

  4. Bedankt voor je toelichting Pierre. Ik bedenk me nu dat ik er altijd vanuit ging dat het wat complexer was, omdat er zo weinig mee gedaan wordt.
    Het is dus nog erger dan ik dacht. Er is gewoon geen gevoel van urgentie….

    Niet best…

Reageer