clear

zoeken

search

Verklaring van de rechten van de mens bestaat 60 jaar

13 oktober 2008

Ik herinner me nog goed dat er een jaar of vijf geleden opeens een klant bij de inlichtingenbalie opdook met de vraag “wat zijn eigenlijk de rechten van de mens?”. Het was nog niet zo eenvoudig om snel te achterhalen in welk boek die rechten zijn terug te vinden. Internet bood gelukkig uitkomst.

De rechten zelf zijn goed leesbaar, maar men zou er goed aan doen om de gortdroge preambule te verwijderen uit de tekst. Als je een passage als hieronder leest krijg je spontaan wegtrekkers:

Op grond daarvan proclameert de Algemene Vergadering deze Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als het gemeenschappelijk door alle volkeren en alle naties te bereiken ideaal, opdat ieder individu en elk orgaan van de gemeenschap, met deze verklaring voortdurend voor ogen, er naar zal streven door onderwijs en opvoeding de eerbied voor deze rechten en vrijheden te bevorderen, en door vooruitstrevende maatregelen, op nationaal en internationaal terrein, deze rechten algemeen en daadwerkelijk te doen erkennen en toepassen, zowel onder de volkeren van Staten die Lid van de Verenigde Naties zijn, zelf, als onder de volkeren van gebieden, die onder hun jurisdictie staan

Wat een zin zeg! Dat neemt niet weg dat de rechten van de mens belangrijk zijn. Ze zijn in Nederland vanzelfsprekender dan in veel andere landen maar juist daarom verdienen ze onze aandacht. De rechten zijn beschikbaar in 337 vertalingen, ook in het Fries bijvoorbeeld.

@

Reageer