clear

zoeken

search

Torrent van de week: Wikipedia voor onverbonden scholen

25 oktober 2008


Voor mij persoonlijk heeft het weinig toegevoegde waarde maar ik vind het een schitterend initiatief: Wikipedia voor scholen. In een torrentbestand van 2,9 Gigabyte worden zo’n 5500 geselecteerde lemma’s aangeboden die na het downloaden op DVD gebrand kunnen worden. Op die manier kunnen scholen zonder internetverbinding toch gebruik maken van deze bron. De lijst met geselecteerde onderwerpen vind je hier.

Je kunt natuurlijk gaan mekkeren over de betrouwbaarheid van Wikipedia en de noodzaak van het daar aanwezig zijn van bibliotheken maar daar gaat het me nu even niet om. Dit initiatief verbeeldt voor mij de kracht van het internet, open systemen, de ‘wisdom of crowds’, rechtenvrije informatie, p2p-netwerken, genetwerkte boeken, enz. Als je niet weet waar ik het over heb verwijs ik je met plezier naar de archieven van dit blog.

De download loopt inmiddels. Ik zie in Bit Comet dat ik aan het downloaden ben met 1012 Kb/s. Dat is snel. Er zijn dan ook vele seeders en vele peers.

@

Via

7 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Maar eenmaal gedownload op zo’n schijfje is het dus statische informatie. Geen ‘verbeteringen’ meer, geen linkcheck… Dat is dan wel weer een nadeel van dit mooie initiatief, toch?

  2. Jouke schreef:

    Hallo?????
    Gaan we informatie van internet op cd/dvd zetten??
    Moet niet gekker worden.
    En scholen zonder internet moeten vanaf maandag 27/10 gesloten worden!

  3. Tuurlijk heeft het z’n beperkingen maar het is tenminste iets. Want Jouke, dit gaat om scholen in de ontwikkelingslanden. Beetje kort door de bocht om die allemaal te willen sluiten.

    Internet is daar wat minder vanzelfsprekend dan hier he..

    //www.soschildren.org/

  4. Jouke schreef:

    Oeps! Heb ik veel te haastig gelezen dan. Nee natuurlijk moeten die scholen niet gesloten worden dan. Foutje van mij dus.

  5. Het is inderdaad een leuk initiatief om kennis overal vlotter beschikbaar te gaan maken.

    Het toont ook wel hoe afhankelijk we de laatste tijd zijn gaan worden van internet voor de directe toegang tot informatie.

    Maar ook welk het belang is van ruime internet abbonementen. Want ik vrees er wat voor dat ze dat overal in Afrika bijvoorbeeld even vlot zullen kunnen downloaden. Daar liggen namelijk niet altijd evenwaardige lijnen als hier en vermoedelijk met een nog drastischere limiet.

    Iets waarbij de bibliotheken in zulke gebieden zouden kunnen helpen om het te verspreiden. Weer een reden meer om een schrijver en scanner in huis te halen met andere woorden.

  6. Mark Deckers schreef:

    Nog even en binnekort verschijnt de eerste DVD met daarop heel internet….
    Handige back-up voor als internet even weg is…
    😉

  7. @ Jouke: geeft niets hoor. Je kunt niet doorklikken op iedere link he?

    @ Benoit: daarom zijn die 100 dollar laptop-projecten toch ook wel interessant. Zou echt een bres kunnen slaan in het geheel…

    @ Mark: zou dat ff relaxed zijn, hele dagen online terwijl je offline bent 🙂

Reageer