clear

zoeken

search

Tagging in Worldcat, samenwerken met OCLC

04 oktober 2008


Helaas was ik niet in de gelegenheid om op 18 september de contactdag van OCLC te bezoeken maar gelukkig zijn de presentaties van die dag online gezet. Dat stelde me alsnog in staat om de door een collega getipte presentatie (PDF) van Karen Calhoun te bekijken.

Afgelopen woensdag bezocht ik, in het kader van het project Bètabibliotheek, samen met collega Enno OCLC in Leiden. We spraken daar met Janifer Gatenby, van OCLC Grid Services. We spraken over formaten en metadata, over het sociale web en over de rol van OCLC daarin. Janifer had een duidelijk verhaal en wij leerden dat de houding van OCLC net zo open is als de diverse presentaties je doen geloven. Het was fascinerend om te horen dat deze organisatie al sinds 1993 in gesprek is met de bedrijven achter zoekmachines, omdat zij inzien dat de zichtbaarheid van collecties daar begint.

En wat Janifer ons al vertelde werd vandaag bevestigd in mijn mailbox: Worldcat geeft gebruikers nu ook de mogelijkheid om zelf titels in de catalogus te taggen. Dat heb ik meteen even uitgetest op een artikel van mijn hand.

OCLC heeft zich bereid getoond hun ontwikkelaars mee te laten denken over de widgets die ik wil gaan gebruiken binnen de betabibliotheek, zowel binnen Ning als op bijvoorbeeld Hyves. Wat zij met Facebook kunnen, kunnen ze natuurlijk ook met het grootste sociale netwerk van Nederland. Nu maar hopen dat Hyves ook zal meewerken.

Met de sites van de Bètabibliotheek hoop ik over twee weken nu echt aan de slag te gaan. De koppeling met de geclaimde domeinnamen, zoals betafactor.nl, verloopt nog niet helemaal goed en er moeten nog wat laatste afspraken gemaakt worden. Nog twee keer overleggen. Daarna wil ik toch echt gaan beginnen. Gepraat is er immers al genoeg 🙂

@

Reageer