clear

zoeken

search

Niet-lezend Nederland leest niet

18 oktober 2008


Nederland leest, dat lees je overal. Nederland leest, behalve niet-lezend Nederland.


Discover Tool!

@

13 Reacties

 1. Rolf Bosboom schreef:

  Blijkbaar toch een campagne die aanspoort tot (tegen)reacties. Zie ook – in alle bescheidenheid – mijn eigen post.

 2. Het zou anders ook wel een goed moment zijn om de PR wat te verzorgen en aan leden werving te doen. Al zou heel Nederland een boek betalen wel nogal duur kunnen uitvallen.

  Het bevestigd trouwens weer eens het beeld van bibliotheek = boeken = lezen. Waarmee ik bedoel dat vooral het stramien dat het huidige publiek interesseert weer in de verf wordt gezet.

  Niet dat het geen leuk initiatief is uiteraard. Maar zowat iedereen leest, enkel niet iedereen doet dat in boekformaat.

 3. Nat schreef:

  Wat een prachtig plaatje heb je erbij staan! Zo wil ik wel wonen (al dan niet lezend) 🙂

 4. tenaanval schreef:

  Heel terechte reactie. Wat ontzettend ZIELIG van die bibliotheek, zo schiet het niet op natuurlijk. Als je als bibliotheek het lezen wil stimuleren maar toch (wegens geldgebrek?) een drempel wil inbouwen, doe dat dan iets creativer. Je krijgt alleen een boek als je ook deelneemt aan de bijbehorende introductie over Harry Mulisch of zo. Dit versterkt ons imago van sneue types alleen maar weer.

 5. @ Rolf: dat gevoel had ik nu bij eerdere sessies. Bij jou zie ik de cover voor het eerst. Dubieus inderdaad.

  @ Benoit: dat is en blijft toch het imago. Maar het richt zich op bestaande doelgroepen, dat is helemaal waar.

  @ Hee Nat! Lijkt mij ook wel wat, al dan niet zonder ballon…

  @Tenaanvaal: onder het motto voor wat hoort wat waarschijnlijk. Het is altijd jammer als gegeven wordt om te kunnen nemen. Dat is geen geven namelijk…

 6. Daan schreef:

  En krijg je Nederland aan het lezen met Harry Mulisch? Met alle respect voor de goede man (hij zag er afgelopen vrijdag bij de DWDD weer tiptop uit en ja, hij wil heel graag de Nobelprijs), ik heb het idee dat er (ik chargeer) tegenwoordig alleen nog maar chicklit, literaire thrillers en Amerikaanse bestsellers gelezen worden. Niets mis mee trouwens, ik lees ze zelf ook graag ter ontspanning. Maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken de campagne zo hoogdravend is dat je er Truus en Jan van om de hoek niet mee in je bibliotheek krijgt of dat ze eens een boekje openslaan. Om over de jeugd maar te zwijgen. Maar goed, misschien is dat ook wel helemaal niet de bedoeling en sla ik de plank volledig mis.

  Lekker plaatje trouwens Ed, zou Harry dat ook vinden? 🙂

 7. Ik denk dat je daar gelijk in hebt Daan. Het zijn tot nu toe geen boeken die de massa’s echt aanspreken volgens mij. Het is vooral het feit dat je het gratis kunt krijgen, met hip leesvoer heeft het weinig van doen.

  Zegt inderdaad niets over Mulisch. Hij heeft een paar hele mooie boeken geschreven.

  Zo’n actie van de Humo, met Verhulst er gratis bij, komt al meer in de buurt.

 8. schrijverdezes schreef:

  Behalve dan dat die Verhulst nog minder geschikt is voor Harry & Anita (zoals Jan & Truus hier in R'dam heten) dan Twee vrouwen. Zelfs ik kan er niet doorkomen en ik vond De helaasheid der dingen toch echt prachtig.
  Overigens: ‘hip leesvoer’ moet je nou óók weer niet hebben voor de massa’s, denk ik zo.

 9. tenaanval schreef:

  Edwin,
  Ik denk dat je je vergist in het niveau van “de” lezers van de bibliotheek. Heb zelf de afgelopen twee jaar het boek bij een paar gelegenheden mogen uitdelen en het viel me elke keer weer op dat mensen het boek wel degelijk gelezen hadden, of in elk geval een serieuze poging gedaan hadden. Maar dat was geen Mulisch inderdaad.

 10. @ Schrijver en Tenaanval: het is lastig om smaak en niveau vast te stellen maar de genres die Daan noemt lopen inderdaad uitstekend. Ik kijk altijd wel even naar de bestsellerlijsten van HP. Het zou wel leuk zijn als het actuele of nog niet eerder uitgebrachte titel zou zijn denk ik.

 11. essen2punt0 schreef:

  Ik begreep trouwens wel dat ‘twee vrouwen’ ook in een makkelijk lezen versie te verkrijgen is.

 12. schrijverdezes schreef:

  Ik hoorde dat het vanwege de rechten (en dus de kosten) oudere titels zijn. Weet niet of dat klopt.

Reageer