clear

zoeken

search

Klassiekers deel 12: The Message

28 oktober 2008

Ik ben nooit een hele grote fan van Rap en Hiphop geweest maar als ik in gedachten door mijn muziekverzameling struin kom ik toch heel wat titels tegen die tot dat genre behoren. Nog gekker: die muziek draai ik nog regelmatig ook. Het is nog altijd fijn deinen op de boys van Cypress Hill en als ik Same as it ever was van House of Pain draai ga ik geheid uit mijn plaat.

Natuurlijk gaan de roots van Hiphop veel verder terug maar mijn persoonlijke kennismaking met de muziek vond plaats in 1982, toen ik nog in de zesde klas van de lagere school zat. Een buurtcoolio kwam aanzetten met het nummer The Message van Grandmaster Flash and the Furious Five en toen ik het hoorde wist ik meteen dat ik de groep stukken stoerder vond dan bijvoorbeeld UB40 (op dat moment de populairste band in de klas)

Ik begreep niet meteen waar de tekst van het nummer over ging, maar daar kwam snel verandering in. We ontdekten dat er niets zo leuk is als het meerappen van een nummer. Aanvankelijk deden we dat fonetisch. Totdat we vierkant in onze smoel werden uitgelachen door wijsneuzen die de tekst wรจl begrepen. Dan ga je snel overstag en leer je het nummer uit je hoofd. Mede daardoor kan ik dit nummer nog steeds van voor naar achteren meezingen. Uhm…praten eigenlijk.

Its like a jungle sometimes, it makes me wonder
How I keep from goin under

En heeeeel even voelden we ons, in een brave buitenwijk van Middelburg, als ‘streetwise pimps’ uit de ghetto’s van New York. 12 jaar oud en maatschappijkritischer dan ooit tevoren ๐Ÿ™‚

@

6 Reacties

  1. Henk schreef:

    Oh, die heb ik nog als 12″. Ik ben ook niet zo’n rap/hiphopfan, terwijl ik wel van zwarte muziek houd.

    “White Lines” vind ik net iets spannender dan “The Message”, en UB40 heb ik nooit iets gevonden. “Food for thought” ging nog net.

  2. Misschien is het net weer wat minder swingend of hoekiger dan jouw muziek. White lines is ook een mooie inderdaad.

    Get higher babe!

  3. lenen schreef:

    Toch wel raar dat men bij hiphop muziek vaak een negatieve associatie heeft. Terwijl de muzieksoort zelf divers is. Wat op de televisie aan hiphop muziek voorbij komt is helemaal niet representatief van waar hiphop muziek eigenlijk over gaat.

  4. Tsja Lenen, dat zijn vaak wel vooroordelen. Gangsta-rap trekt de meeste aandacht waarschijnlijk. Er wordt altijd te veel op extremen gelet…

  5. nat schreef:

    Ik herinner me je zelfs nog als 12-jarige. Was ik toen niet Mrs. Robinson? ๐Ÿ™‚ Kan ‘m ook nog woord voor woord meerappen..

  6. Ha ja! Coole zonnebril op en dansen in die Wijdauwstraat ๐Ÿ™‚

Reageer