clear

zoeken

search

Is de economische crisis goed voor bibliotheken?

13 oktober 2008


Om een beetje te plagen kakel ik de laatste weken nogal eens dat ik het wel zie zitten in de economische crisis. Mijn stelling is dan: “Aan sparen doe ik niet of nauwelijks. Ik heb geen hypotheek. Ik werk in de bibliotheek.”

Die laatste toevoeging wordt niet altijd direct begrepen maar ik doel natuurlijk op al die mensen die ik ken, die wel van lezen houden maar nooit meer in de bibliotheek komen. Het gaat dan vooral om koninginnen. Dat zijn er nogal wat hoor. Heus. Hoe vaak hoor je niet: “ik koop mijn boeken liever zelf”?

Ik geloof oprecht dat als het echt slecht gaat met de economie, mensen als eerste gaan bezuinigen op luxe goederen. Boeken vallen daar denk ik ook onder.

Natuurlijk: je leest ook dat bibliotheken klappen krijgen van de crisis en zeker: je kunt ook overdrijven, maar toch: ik kom ook veel positieve berichten tegen:

In de States is het positieve perspectief voor bibliotheken inmiddels zo duidelijk dat er persiflages op worden gemaakt. Kijk, dan ben je dus goed bezig.

De pil is bitter voor velen. Dat is erg genoeg. Maar je kunt beter verliezen met een lach dan met een traan. Dat hebben de IJslanders ons geleerd, afgelopen weekend.

@

12 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Hé, ik zie inderdaad mogelijkheden. Een bord “eerste koffie gratis op vertoon van uw biebboek” zou in ons leescafé niet misstaan!

  2. Remco schreef:

    goed bezig daar in Kortrijk 🙂

  3. @ Astrid: of: korting bij je boekhandel na het lenen van tien titels in de bieb. Kun je je favoriete alsnog in de kast zetten thuis. Voor weinig.

    @ van Es: moest nog even aan je denken. Niks voor jou om aan te sluiten bij ons multimediapunt? Kunnen mensen daar ook terecht voor ubuntu. Heb jij alles op een middag en wij een mooie aanvulling 🙂

  4. Remco schreef:

    Daar moeten we van de week maar eens over bomen in de huiskamer. (ik heb toch een weekje vrij).

    groet van Es

  5. o’reilly ligt plat zo lijkt het want ik kom er niet op. ook niet via google. Zal later nog ff kijken. Thanks.

  6. O’Reilly is terug beschikbaar.

    Er valt met de bibliotheek heel wat te doen rond het hoofdthema informatie. Zowel informerend/adviserend als qua entertainment. Zolang je jezelf maar openstelt voor meer dan boeken alleen. Boeken zijn uiteindelijk maar dragers en die evolueren … net als de bibliotheken normaal gezien.

    Net als Astrid zie ik dus ook veel mogelijkheden. En Kortrijk is inderdaad goed bezig 🙂

  7. Daan schreef:

    Ik vind dat helemaal niet zo’n slechte gedachte hoor. Sommige boektitels koop ik zelf (met dank aan een boekenbon is me dat gisteren zowaar nog gelukt) maar sommige titels leen ik echt liever via de bibliotheek. Maar ja, dat deed ik, crisis of niet.

    Ik denk alleen dat de crisis dan ietsje langer moet aanhouden… Op korte termijn zul je het niet merken, je moet aan de lange termijn denken.

    Ook raar, ik reed vanochtend langs een tankstation en ik heb het idee dat de benzineprijzen maar blijven dalen ondanks die crisis. Raar…

  8. @ Benoit: mee eens!

    @ Daan: het is inderdaad vooral langere termijn denk ik. Ik begrijp ook niet zoveel van al die mechanismen maar las wel dat de olie flink aan het dalen is in prijs.

    Als mensen beginnen over de goede tijd om een huis te kopen zou ik ook denken dat je beter nog kunt wachten maar dat schijnt gek gedacht te zijn. Ik houd me maar een beetje afzijdig. Het waren altijd maar bijzonder magere zesjes of vijfjes, bij het vak economie 🙂

  9. boesje schreef:

    En hoe komt de bieb dan aan de centjes denk je? Daar al eens aan gedacht? Wat nu als door een eventuele economische crisis de “sponsoren” van de bieb de geldkraan bijvoorbeeld eens met een kwart dichtdraaien. Wat geeft dat voor een impact op de bieb?

  10. Betabieb schreef:

    @ Boes: heb je helemaal gelijk in. Is het verhaal van die ‘klappenlink’ in de post. Kan ook zomaar gebeuren.

    Maar goede politici zien natuurlijk in dat het juist bibliotheken zijn waar je niet op moet bezuinigen 🙂

  11. oeps, het wordt steeds rommeliger met al die gmail-accounts…

Reageer