clear

zoeken

search

Google Blog Search vs Technorati

02 oktober 2008


De internationale weblogs, zoals Mashable, maken melding van het feit dat Google een nieuwe versie van Google Blog Search heeft gelanceerd, met een rankingsysteem en presentatievorm die zijn gebaseerd op het populaire Techmeme. Door deze stap zou Google Blog Search een serieuzere concurrent worden van de volgens velen belangrijkste zoekmachine voor weblogs, Technorati.

Ik heb daar zo mijn twijfels over. Technorati leek zich sowieso al in een neerwaartse spiraal te bevinden. De zoekmachine is al lange tijd onvolledig. Ik ken zelf minstens een blog of tien die niet door Technorati worden geïndexeerd. Vooral Blogger-blogs lijken daar het slachtoffer van te worden. Dat betekent niet dat Google zo perfect is; ook daar worden niet alle weblogs goed geïndexeerd. Feit is echter wel dat Google veel sneller indexeert en daarom mijn favoriete tool is geworden om te kijken of andere Nederlandse weblogs al over een bepaald onderwerp hebben gepubliceerd.

En als er dan al is geschreven over een onderwerp kan het mij echt niet zoveel schelen hoeveel weblogs dat dan hebben gedaan. Het nieuws wordt dan juist meteen een stuk minder interessant. Zo’n teller als indicator voor populariteit van een nieuwsitem vind ik eigenlijk alleen boeiend op websites als Digg en eKudos.

Hoe het ook zij: de blogosphere is nog steeds kerngezond, en neemt toe aan relevantie, ook al beweren sommigen het tegendeel.

Zie ook het rapport The State of the Blogosphere 2008, van Technorati.

Als je de nieuwe lay-out van Google Blogsearch wilt zien moet je de voorkeursinstelling overigens wijzigen in ‘Engels’.

@

2 Reacties

  1. Als Google het nu éénmaal sneller, beter en efficienter kan gaan doen waarom zouden ze dat dan niet mogen? Het staat je vrij om iets aan te bieden op het net en het is de bezoeker die voor zichzelf uitmaakt waar hij naartoe gaat. Als Technorati gebruikers zou gaan verliezen dan zou dat wel eerder aan haar manier van werken kunnen zijn. Loud3r.com doet overigens hetzelfde, echt nieuw is dat dus niet.

  2. Mogen ze ook hoor. Achterblijven of niet verbeteren wordt altijd gestraft op termijn….

Reageer