clear

zoeken

search

Gelezen: Problogger, het boek

10 oktober 2008


Toen ik een week geleden schreef over probloggen doelde ik op fulltime bloggen, met voldoende inkomsten om het te kunnen doen. Dat is wat anders dan bloggen om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen. Toen een collega mij deze week echter de aanwinst Problogger: Secrets for blogging your way to a six-figure income liet zien besloot ik het toch te lenen en direct te lezen. Ik was benieuwd naar het verhaal van Darren Rowse en Chris Garrett.

Laat ik voorop stellen dat het boek soepel is geschreven en fijn wegleest. Als een weblog. Ik heb de indruk dat een groot deel van de inhoud rechtstreeks uit de blogarchieven van beide heren afkomstig is. Het boek bevat daarnaast veel gouden tips over het inrichten van een succesvol blog, het onderhouden van online netwerken en vooral: over het schrijven van teksten die bezoekers terug doen keren naar jouw website.

Dat was het goede nieuws.

Het boek gaat voor de rest vooral over het genereren van geld. Rowse en Garrett vertellen hoe zij door het bijhouden van vele blogs en het optimaal benutten van reclamegelden rijk zijn geworden. Schrijven vormt daarbij weliswaar nog steeds de kern maar dan wel in een vorm die lijkt op keihard produceren. Alles is bedacht, alles heeft een doel. Voor spontaniteit lijkt niet zoveel ruimte meer te bestaan. Of je moet bedachte spontaniteit ook spontaniteit durven te noemen.

Eigenlijk klopt alles in het boek. Ik krijg nergens een speld tussen. Een groot deel van de tips die worden gegeven zouden ook van mezelf afkomstig kunnen zijn.

Het is echter de harde gladde wereld van het grote geld die me tegen de borst stuit. Het gaat allemaal over het centraal stellen van je publiek maar als je dat doet om er geld mee te verdienen is er iets mis. Dan stel je je portemonnee centraal.

Dat betekent niet dat Rowse en Garrett geen sympathieke heren zijn. Ze geven bovendien veel nuttige tips, die geschikt zijn voor alle typen bloggers, beginners zowel als gevorderen. Maar toch: ik lees liever boeken in de geest van Naked Conversations.

Zie ook de bespreking van Jasper Moes.

@

6 Reacties

 1. Erik schreef:

  Je geeft aan dat het niet goed is om je publiek centraal te stellen met als doel er geld mee te verdienen.

  Wat is hier precies mis mee?

 2. Hoi Erik,

  Het hoeft niet perse zo te zijn dat die benadering ‘niet goed’ is maar als geld het belangrijkste motief is zie je toch vaak dat het echte vuur en de eerlijkheid minder zijn. Ik denk een beetje aan bedrijven die ‘sociale software’ benutten voor verrijking. Het sociale aspect kan er da wel zijn, maar is toch anders dan gemeenschappen die ontstaan door oprechte belangstelling en ideologische drijfveren.

  Dat er ook brood op de plank moet komen en kosten gedekt moeten worden is logisch maar als geld het belangrijkste motief is, wordt de toon vaak toch anders.

 3. erik schreef:

  Als ik je goed begrijp dan zit het probleem niet in de nadruk op geld maar op de verlaging van kwaliteit die jij associeert met die nadruk op geld.

 4. Ja, dat klopt denk ik wel. Verlaging van kwaliteit,èn minder oprechtheid

 5. Ernst-Jan schreef:

  Goed om te horen dat het interessant voor meer ervaren bloggers is, ik dacht echt dat het een boek voor beginners was. Toch maar even lezen dan!

 6. Er staan wel veel tips in voor beginners ook, vooral rondom het bloggen op zich maar ook over het ten gelde maken, dat is toch meer voor gevorderden. Als het netwerk al tot stand is gekomen, zeg maar.

Reageer